Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u zagorskom mjestu Veliko Trgovišće

franjo tuđman misa čapljina, Franjo Tuđman, Hrvatska zemlja, Franjo Tuđman, dr. Franjo Tuđman, Hrvatska, Hrvatska zemlja, hrvatski branitelji, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, akcija oluja, mimohod, obljetnica, dan pobjede, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, obljetnica, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, dr. Franjo Tuđman, obljetnica, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, Vatikan, dr. Franjo Tuđman, jasenovac, hrvatsko proljeće, dr. Franjo Tuđman, Hrvatski narodni sabor, Dan Hrvatskoga sabora
Hrvatska u ponedjeljak obilježava 96. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u zagorskom mjestu Veliko Trgovišće.

Mi vam donosimo pet stvari koje možda niste znali o njemu.

1. Oca i pomajku ubila je OZNA

Imao je još dvojicu braće, Ivicu i Stjepana. Brat Stjepan poginuo je kao pripadnik antifašističkog pokreta 1943. godine, a oca i pomajku Olgu u proljeće 1946. likvidirala je tajna jugoslavenska policija OZNA zbog kritika upućenih novoj komunističkoj vlasti.

2. Već kao 18-godišnjak bio je uhićivan


Nakon što je iz Velikog Trgovišća preselio u srednju školu i trgovačku akademiju u Zagrebu, sudjelovao je u nacionalnom demokratskom pokretu zbog čega je 1940. godine dva puta bio uhićen.

3. Bio je partizan od samih početaka rata

 

Od samih početaka sudjeluje u antifašističkom partizanskom pokretu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Početkom 1945. s činom majora odlazi u Beograd kao jedan od hrvatskih predstavnika u Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske (NOV) i Partizanskih odreda Jugoslavije (POV). Kasnije radi u Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva narodne obrane, u Generalštabu JNA te u uredništvu Vojne enciklopedije. Godine 1960. promaknut je u čin generala, nakon čega napušta aktivnu vojnu službu.

4. Za njega se zauzeo Miroslav Krleža

 


Nakon sloma Hrvatskog proljeća uhićen je u siječnju 1972. godine i u montiranom procesu osuđen na dvije godine strogog zatvora i zabranu javnog nastupanja u trajanju od dvije godine. Kazna mu je 1973. smanjena na devet mjeseci na intervenciju Miroslava Krleže.

5. Osamdesetih je osuđen na zatvor zbog Jasenovca

 

Nakon smrti Tita Tuđman je 1981. godine osuđen na tri godine zatvora i zabranu javnog djelovanja u periodu od pet godina jer je davao intervjue za njemačku i švedsku televiziju, gdje je govorio o neravnopravnosti SR Hrvatske te preuveličavanju logora Jasenovac.