23. veljače 1922. rođena je Kata Šoljić

kata šoljić, Udruga Majki hrvatskih Sokolova, kata šoljić, Vukovar, kata šoljić, velimir raspudić, kata šoljić, Vukovar, kata šoljić, Vukovar, kata šoljić
Na današnji dan u 86-oj godini života rođena je Kata Šoljić, majka četvorice poginulih hrvatskih branitelja i junaka Vukovara. Bila se simbol patnji i hrabrosti svih hrvatskih majki koje su dale svoje sinove za slobodu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i drugim ratovima za Hrvate nesretnog 20. stoljeća.

Kata Šoljić izgubila je i četiri brata u pokoljima komunista nakon II. svjetskog rata. Sada, u posljednjem ratu, su joj "isti ljudi" i pod istim znakom - zvijezdom petokrakom - ubili i sinove.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima od "komšijine" ruke, a do jučer su zajedno radili. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu. Za njim ostalo je troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu bili su i kći Marija i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina.

Pred smrt 2008. na promociji jedne domoljubne knjige ova hrvatska majka hrabrost rekla je slijedeće riječi:

"Tko to ima protiv da se jedna ovakva knjiga ‘ne smije' promovirati u Zagrebu?" Nastala je, naravno, šutnja. A onda je Kata rekla i ovo: "Do 1990. nisam smjela govoriti da sam izgubila četiri brata, pa zar sada ne smijem reći ni da sam ostala bez četiri svoja zlata, četiri svoja sina?"