109. obljetnica smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Josip Juraj Strossmayer, s dva doktorata, izrazito obrazovan, vođa Narodne stranke, veliki župan Virovitičke županije, Josip Juraj Strossmayer, O 200. obljetnici , Sve za vjeru i za domovinu

...- te je riječi zapisao Josip Juraj Strossmayer, đakovački biskup, političar i jedan od najvećih hrvatskih kulturnih mecena.Rodio se 1815. godine u Osijeku, a umro 8. travnja 1905. u Đakovu.

Bio je izrazito obrazovan, s dva doktorata: filozofije i teologije. Nakon petogodišnjeg obavljanja funkcije profesora na đakovačkom sjemeništu, postao je dvorski kapelan u Beču te jedan od direktora Augustineuma, a predavao je i kanonsko pravo na Bečkom sveučilištu. Za Srijemsko-bosanskog biskupa imenovan je 1849. na preporuku samog bana Josipa Jelačića. Svoj je program izrazio riječima: "Sve za vjeru i domovinu"! Od 1860. do 1873. Strossmayer je bio vođa Narodne stranke, a dvije godine i veliki župan Virovitičke županije.

Isticao se umom i govorničkim darom. Na prvom se Vatikanskom koncilu u Rimu zauzimao za pomirenje istočne i zapadne crkve te ponovno uvođenje službe na staroslavenskom jeziku. No najveće je zasluge za hrvatski narod stekao kao osnivač i pokrovitelj Akademije znanosti i umjetnosti te utemeljitelj Sveučilišta u Zagrebu. Njegovo je geslo bilo: "Prosvjetom k slobodi." Sam je financirao i izgradnju velebne katedrale u Đakovu koju je posvetio "Slavi Božjoj, jedinstvu crkava, slogi i ljubavi naroda svoga."

U svom političkom djelovanju Strossmayer je htio Hrvatskoj osigurati samostalnost u federaciji bilo austrijskoj, bilo ugarskoj, bilo jugoslavenskoj. Sav je prosvjetni, vjerski i politički rad podredio jednom cilju - dobrobiti naroda. "Cijeli sam svoj život dao svome narodu. Koliko sam učinio dobra i što sam učinio, o tome neka sudi sam narod. On će suditi najpravednije" - riječi su velikog hrvatskog biskupa i kulturnog djelatnika.

U povodu 109. obljetnice smrti đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodiio je u utorak 8. travnja misno slavlje u đakovačkoj katedrali . Nakon misnog slavlja nadbiskup je na grobu pokojnog biskupa u kripti katedrale predvodio i molitvu.

laudato.hr