Potvrđena optužnica protiv ratnog načelnika SJB Pale

optužnica, ratni zločin, Malka Koroman, VRS, pale

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Malke Koromana, bivšeg načelnika Stanice javne sigurnosti (SJB) Pale, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optuženi Koroman od kraja ožujka do listopada 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojske tzv. ‘srpske republike Bosne i Hercegovine’, kasnije Vojske Republike Srpske (VRS), Ministarstva unutrašnjih poslova ‘srpske republike BiH’, kasnije Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Pale.

Kako se nadalje navodi, optuženi Malko Koroman je, znajući za takav napad i svjestan da njegove radnje čine dio tog napada, vršio dužnost načelnika SJB Pale.

Optuženi je, navodi se u optužnici, rukovodio SJB Pale tako što je organizirao njen rad, usmjeravao i koordinirao aktivnostima pripadnika policije aktivnog i rezervnog sastava SJB Pale kao i specijalne jedinice policije SJB Pale, a samim tim bio je odgovoran za zakonito izvršavanje poslova i zadataka pripadnika policije SJB Pale kojima je bio nadređen i nad kojima je imao stvarnu i efektivnu kontrolu.

Optuženi Koroman je, kako se u optužnici navodi, postupajući sa diskriminatorskom namjerom počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva općine Pale, zasnovan na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to protupravnim zatvaranjem, nečovječnim zatočenjima u nehumanim uvjetima suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava, priopćeno je iz Suda BiH.