Počele obuke nezaposlenih osoba u Parku prirode “Hutovo blato”

posao, Hutovo blato, obuka, Služba za zapošljavanje HNŽ-a

U Parku prirode Hutovo blato počeo je Program obuke radnika na zaštiti, očuvanju i promociji zaštićene prirodne vrijednosti Parka prirode “Hutovo blato”.

Program provodi Ekološka udruga Anguilla Čapljina, a sufinancira ga Federalni zavod za zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje HNŽ Mostar, a namjenjen je mladim osobama, koje se vode kao nezaposlene na Službi za zapošljavanje HNŽ.

Cilj nam je obučiti 25 nezaposlenih osoba i uvesti ih na tržište rada s mogućnošću volontiranja, rada na određeno vrijeme i zapošljavanja. Danas su se polaznici kroz teorijska predavanja upoznali sa zakonskom regulativom iz oblasti zaštite prirode i okoliša a nakon toga upriličili smo vožnju brodicama i razgledavanje Parka prirode Hutovo blato, istaknula je Irena Rozić, mag. ekol. iz Udruge Anquilla Čapljina.

Program obuke traje 4 mjeseca i uključuje dolazak na 4 radionice iz različitih oblasti vezanih za Park prirode “Hutovo blato”.

Prva radionica:

  • Upoznavanje sa zakonskom regulativom iz oblasti zašite prirode i okoliša i funkcioniranjem zaštićenog područja Park prirode „Hutovo blato“ (teorijska predavanja kroz prezentacije)

Druga radionica:

  • Pravila i načela zaštite na radu (organiziranje radionice i teorijska predavanja)
  • Upravljanjem okolišem po standardima ISO 9001 (teorijska predavanja)

Treća radionica:

  • Upravljanje brodicama u unutarnjoj plovidbi (stjecanje znanja i vještina, teorijska predavanja, praktične vježbe i simulacije )
  • Obuka za polaganje lovačkih ispita (teorijska predavanja, praktične vježbe i simulacije)

Četvrta radionica:

  • Pravila i načela spašavanja materijalnih dobara i ljudi (teorijska predavanja, praktične vježbe i simulacije)
  • Upoznavanje sa zaštitom od požara (teorijska predavanja, praktične vježbe i simulacije)

O pohađanju obuke izdat će se odgovarajuća potvrda-certifikat svim sudionicima radionica, koja im može poslužiti prilikom prijave za zapošljavanje kod poslodavaca, prenosi Jabuka.tv.

Obuka se izvodi u suradnji sa J.P. Park prirode “Hutovo blato”, fakultetima, Zagrebinspekt d.o.o. Mostar, Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, Lučka kapetanija Ostrožac, Gorska služba spašavanja, Lovački savez HZHB i Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP), navodi se u priopćenju.