Plaćaju ih i kad ne rade jer ih čuvaju za sezonu

konobar

Plaća mi je 4000 kuna, staž ide, imam osiguranje. Sada radim honorarne poslove po Hercegovini, a od travnja iduće godine ponovno počinjem raditi u restoranu. Istina je da sam kroz neko polugodišnje razdoblje skoro bez slobodnog dana, ali isplati se, piše Večernji list BiH.

Da se to nije dogodilo, vjerojatno bih negdje bila u inozemstvu, a ovako sam od kuće 40-ak minuta.

" Ovo je priča jedne od žena koja je pronašla posao na moru, a za razliku od godina kada je nakon jedne sezone bio upitan rad iduće sad je sve više stalnih ugovora. Ugostiteljski djelatnici u restoranima, kafićima, noćnim klubovima i drugim javnim objektima ne žele izgubiti radnike.

Irska privlačna zbog jezika

Plaće u sezoni kreću se od 6 do 15 tisuća kuna (1500 do 3750 KM), dok su izvan sezone od 3000 pa sve do 6000 kuna (750do 1500 KM). Te promjene da se financiraju sljedeći mjeseci, nisu se dogodile preko noći. Jadranski biseri prvo su ostajali bez kvalitetnih i stručnih radnika iz Hrvatske koji su za boljim sutra odlazili u inozemstvo, a uvijek su u pričuvi imali Bosance i Hercegovce.

Međutim, osim Hrvata i bh. turistički djelatnici otkrili su zemlje EU-a gdje su uvjeti bili bolji. Kad je u pitanju ugostiteljski posao, ljudima iz ovih krajeva je omiljena Irska jer se ne moraju puno vremena privikavati na jezik. Većina ih je imala engleski u srednjoj školi, osnove znaju, a i jednostavniji je od, primjerice, njemačkog gdje ih se ne bi tek tako moglo gurnuti u vatru. Stručnjaci smatraju da je ova promjena, koju su turistički djelatnici, poslodavci iz Hrvatske, bili primorani napraviti, mnoge obitelji sačuvala ovdje.

- Opet kažem, zahvaljujući ovom poslu sačuvala sam obitelj jer samo sa zaposlenim mužem, koji ima posao s prosječnom plaćom u jednoj hercegovačkoj tvrtki i troje djece, ne bismo mogli ostati ovdje. Znam da se oko pola godine moram pripremiti na težak rad, a osobito puno posla bude u špici sezone. Međutim, znam za što radim, a zadovoljna sam jer se cijelu godinu vrednuje taj rad. U ovim mjesecima izvan sezone radim još jedan posao pa novce koje zarađujem u Hrvatskoj ne moram ni dirati neko vrijeme - kaže nam sugovornica s početka priče.

Večernji list doznaje da su turističke zajednice i poslodavci već sad krenuli vrbovati radnike iz BiH za iduću sezonu, unatoč tome što ni ova godina nije završena. Jedan veći turistički kompleks iz Hrvatske objavio je ponudu da su im potrebni konobari, kuhari, poslužitelji, kuhinjski radnici, sobarice, čistačice, pomoćni radnici i nosači prtljage. S 90 su već potpisali ugovore za stalne sezonce.

Također, isti kompleks ima objavljen natječaj za stipendije s mogućnošću prakse u svom hotelu za kuhare, konobare, slastičare. Stipendija iznosi 1200 kuna (300 KM) i jamči posao nakon završetka školovanja kao i edukacije i usavršavanja. Postoje i škole u Hercegovini koje su prepoznale važnost izgradnje ovakvih kadrova koji novac mogu zarađivati na moru, a izvan sezone biti kod kuće u Hercegovini. Takav primjer je Srednja škola Antuna Branka Šimića u Grudama koja školuje kuhare i konobare.

Jamstvo dobre zarade

- Ta zanimanja su dignuta na svjetsku razinu, a ti mladi kuhari i konobari imaju visoke plaće u inozemstvu. To su zanati koji u uređenim državama odmah jamče dobru zaradu. I nama iz Gruda je do mora pola sata i zato je odlično da školujemo ljude koji mogu u sezoni zaraditi kao netko za godinu dana.

Svijest ljudi se treba mijenjati i ne kuhaju samo žene, što je kod nas nešto što se često ružno tumači, muškarci su danas najveće kulinarske zvijezde - kazao je u nedavnom razgovoru za Večernji list Mladen Leko, ravnatelj srednje škole u Grudama. I sve će više bit poslodavaca iz RH koji će cijelu godinu plaćati sezonske radnike iz BiH sa stalnim ugovorom. Kvaliteta u turizmu će se morati platiti ili će u protivnom služiti za turistički razvoj nekih drugih zemalja.