Poništena presuda jednoj od najopasnijih kriminalnih skupina u BiH

crna kronika, teška prometna nesreća, Batajnica, pogibja, kriminalci, presuda, Zijad Turković, Australija, Policija u Queenslandu,  Sydney grad, Francuska, čedomorstvo
Odvjetnik Fahrija Karkin koji je branio vođu kriminalne skupine Zijada Turkovića rekao je da je u presudi Prizivnoga vijeća prihvaćena argumentacija obrane.

"Presuda je u cijelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Državnog odvjetništva na oslobađajući dio je odbijena", rekao je odvjetnik Karkin. Po njegovim riječima statusna konferencija u ovome predmetu će biti održana 18. rujna kada će se odlučiti o daljem tijeku postupka.

Nepravomoćnom presudom utvrđeno je postojanje zločinačke organizacije na čijem je čelu bio Zijad Turković i kojemu je zbog toga izrečena kazna od 40 godina zatvora, što je za pet godina manje od maksimalne zapriječene.

Na takvu je kaznu osuđen i Milenko Lakić kao organizator i počinitelj teških ubojstava, uključujući tu i smaknuće trudne žene.

Na 12 godina zatvora osuđen je član skupine Saša Stjepanović, a članovi Fadil Aljović i Muamer Zahitović osuđeni su na pet, odnosno na tri godine zatvora.

Turkovićeva kriminalna skupina, koju je Državno odvjetništvo BiH procijenilo jednom od najopasnijih u poslijedaytonskoj BiH, osuđena je jer je od 2005. do 2010. preprodavala heroin i kokain pri čemu je počinila pet ubojstava i tri pokušaja ubojstva.

Uz ostale Turkovićeva se skupina tereti i za ubojstvo hrvatskog državljanina iz Pule Marija Tolića te Švicarca Vernesa Ajdarija.

Osuđena je i za pljačku 2,5 miljuna konvertibilnih maraka (1,27 milijuna eura) iz skladišta zračne luke u Sarajevu te za pranje novca i protuzakonito preuzimanje vlasništva nad tvornicom čarapa "Ključ".

Autor: slobodnadalmacija.hr