Zvizdić sa ministricom Lövin: Kraljevina Švedska jedan od najvećih donatora BiH

06.11.2019

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenicom premijera Vlade Kraljevine Švedske i ministricom za okoliš i klimu Isabellom Lövin.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da se radi o dvije prijateljske zemlje i da su bilateralni odnosi u stalnom usponu. Upoznao je ministricu Lövin o trenutnoj političko-ekonomskoj situaciji u našoj zemlji i regiji, te je informirao o europskom putu BiH i reformskim procesima. Izrazio je žaljenje što su započete reforme blokirane politikanstvom jer time najveću štetu trpe gospodarstvenici, građani, a posebno mladi ljudi. Dodao je da Bosna i Hercegovina treba pomoć u oblastima zbrinjavanja otpada i otpadnih voda i kvaliteta zraka. Naglasio je da je za našu zemlju neprihvatljiva ideja da se nuklearni otpad Hrvatske deponuje uz granicu Bosne i Hercegovine, posebno ne u dijelu koji je pod zaštitom države.

Ministrica Lövin je istaknula neupitnu podršku Švedske europskim integracijama BiH. Dodala je da je Kraljevina Švedska godinama jedan od najvećih donatora Bosni i Hercegovini i da BiH može i dalje računati na pomoć i podršku Švedske.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Vladi Kraljevine Švedske i švedskom narodu na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini. Dodao je da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske suradnje, posebno uključivanjem BiH dijaspore koja živi u Švedskoj.

 


loading...