Županije se neće ukinuti, a u Mostaru ćemo imati izbore

noć plemića
... gvardijanom fra Mariom Divkovićem, ali i običnim građanima koji su mu delegirali krucijalne životne probleme.

Čović je apostrofirao da je primarni problem običnog čovjeka nezaposlenost, a da je generalni problem naglašen interes za odlazak mladih ljudi iz BiH.

"Da postoji rješene ovakvog problema vjerojatno mladi ne bi odlazili iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Naše je da gradimo društvo po mjeri čovjeka, mada procesi koje vodimo ne idu željenom dinamikom. Moram naglasiti da smo mi 15. veljače 2016. godine zakoračili u Europsku uniju i članstvo u određenim asocijacijama tjerat će nas da se mijenjamo i transformiramo. Relano je očekivati da do kraja tekuće godine dobijemo kandidatski status i da imamo MAP", kaže Dragan Čović.

HDZ BiH će, prema riječima Čovića, vrlo brzo u Parlament BiH i F BiH ići sa nekoliko zakonskih rješenja, koje etiketira krucijalnim. Očekuje da će se vrlo brzo riješiti i pitanje Izbornog zakona, odnosno puno prije roka koji je odredio Ustavni sud BiH. Govorio je o modelima biranja članova Predsjedništva BiH iz F BiH, a napominje kako ima čak deset različiti modela koja tretiraju tu tematiku. Na koncu je prokomentirao kritike Valentina Inzka izrečene pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta.

"Poznata su mi njegova stajališta. Uvjetno govoreći s pravom nas kritizira. Ne uzdamo se u činjenicu da će neko izvana riješiti naše probleme. Kada su u pitanju izbori u Gradu Mostaru, uvjeren sam da će oni biti održani", kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH.

Nema ukidanja županija

Čović je prokomentirao i inicijativu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o ukidanju županija.

"Moj odgovor je vrlo jasan. Županije se ne mogu ukinuti! Imamo li zamjensko rješenje? I mi se zalažemo da nemamo 11 izvršnih i zakonodavnih vlasti, ali... Neka ih imamo tri u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Jednostavno ukinuti jednu razinu vlasti je prezahtjevan posao", kaže on.

Dnevni avaz