Zovko sa glavnim tajnikom UN-a u New Yorku i članovima Kongresa SAD-a u Washingtonu

Željana Zovko, Europski parlament , Željana Zovko, Tayyip Erdogan, Željana Zovko, posjeta, SAD

Zovko je prilikom posjeta UN-u iskazala potporu procesu reformi koje je pokrenuo glavni tajnik UN-a António Guterres dok je u Washingtonu raspravljala o budućnosti transatlantskih odnosa.

U sklopu Izaslanstva Odbora za vanjske poslove (AFET), Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) i Pododbora za ljudska prava (DROI), Zovko se susrela 28. i 29. listopada u New Yorku s visokim dužnosnicima Ujedinjenih naroda u cilju promoviranja i konsolidiranja multilateralizma zasnovanog na pravilima i osnaživanja sustava UN-a.

Pored New Yorka, Zovko je posjetila Washington, DC, gdje se susrela s predstavnicima američkog Kongresa i razgovarala o transatlantskom dijalogu i suradnji.

Članovi izaslanstva u Ujedinjenim narodima održali su konzultacije s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, podtajnikom Fabriziom Hochschildom, specijalnim savjetnikom glavnog tajnika za 75. obljetnicu, podtajnikom Markom Lowcockom, specijalnim savjetnikom glavnog tajnika za humanitarne poslove i koordinatorom za hitna pitanja, te predstavnicima drugih relevantnih UN-ovih politika. Konzultacije su održane i sa Stalnim predstavnikom EU-a i država-članica EU-a pri UN-u, Joãom Vale de Almeidom.

Zovko je iskazala snažnu potporu procesu reformi koje je pokrenuo glavni tajnik UN-a  António Guterres. Agilniji, fokusiraniji i osjetljiviji UN bit će u mogućnosti promptno reagirati na krize i spriječiti sukobe. Također će dodatno osnažiti svijest o značaju multilateralizma zasnovanog na pravilima i potrebe za postizanjem konsenzusa u okviru međunarodne zajednice i izbjegavanja fragmentiranosti.

Zastupnici u Europskom parlamentu pohvalili su napore Europske unije i država-članica da zadrže svoj položaj koherentne i učinkovite skupine u sustavu UN-a i Vijeća sigurnosti UN-a s jedinstvenom porukom i zastupanjem stava EU-a, kao i njihovo istupanje prema državama istomišljenicama u sustavu UN-a. Članovi izaslanstva su u ovom kontekstu iskazali svoju potporu procesu osnaživanja Vijeća sigurnosti UN-a i njegove sposobnosti reagiranja na krize i rješavanje sukoba.

U Washingtonu Zovko je razgovarala s članovima 116. američkog Kongresa o budućnosti transatlantskih odnosa. Ovi su sastanci bili izvanredna prigoda da se postavi temelj za pozitivnu i plodonosnu suradnju u novom mandatu. Obje strane ponovno su potvrdile svoju snažnu potporu dubokoj i produktivnoj transatlantskoj suradnji po velikom broju pitanja vanjske politike.

Na sastancima u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, Nacionalnom vijeću sigurnosti, Agenciji za kompjutersku sigurnost i sigurnost informacijske infrastrukture (CISA) i Uredu američkog trgovinskog predstavnika (USTR) zaključeno je da bez obzira na određene razlike, suradnja između Europske unije i SAD-a je ključna i obostrano korisna u brojnim područjima, kao što su  energija i informacijska sigurnost, obrana, promoviranje ljudskih prava i demokratskih vrijednosti u cijelom svijetu, te trgovine, uključujući u Kini. Obje strane su iskazale interes za dublji dijalog o vanjskoj politici, osobito vezano za Zapadni Balkan, Bliski Istok i Venezuelu.

Jedna od glavnih poruka sa sastanaka održanih tijekom ove misije je da s obzirom na svoj značaj i snagu, Europa za SAD predstavlja nužnog i poželjnog partnera.