VIDEO  Zovko: Bez obzira na prijetnje, o BiH ću nastaviti govoriti

Željana Zovko
Bogatija za iskustvo jednog petogodišnjeg mandata, ali ovoga puta i prepoznatljivije lice kampanje, barem prema bh Hrvatima. Također, na nadolazećim izborima nada se ulasku u parlament izravno, glasovima. tim povodom je bila gošća talk showa Marija Vrankića "Dobar, loš, zao" te iznijela mnoga viđenja učinjenog, propuštenog i planiranog.

Mostarka s diplomatskim i političkim iskustvom se odmah osvrnula na godinu dana od prošlog gostovanja te spomenula rezoluciju gdje je naloženo da BiH konačno mora usvojiti izborni zakon na temelju presuda Ustavnoga suda, a u međuvremenu smo imali i bh izbore gdje je, između ostalih, pobijedio čovjek koji nije predstavljao hrvatsku većinu.

Važnost izbora Zovko naglašava zbog budućeg usmjerenja EU, načina izbora EU komisije i proširenja i tako dalje. Sve to će biti određeno odnosima snaga nakon izbora. Pitanje koje je pri samom vrhu ovih izbora za političare i građane je - sigurnost. Ona se ogleda u migracijama koje još traju, a tu se također lomi više verzija, dugoročne koje pričaju o povezanosti klime, rata i migracija te onih koji bi htjeli brža rješenja.

Željana Zovko ne želi da na ovim izborima prevladaju snage poput onih koje su potaknule Brexit i sve probleme koji su došli s njim. EU kao projekt gospodarske suradnje i trajnijeg mira ne bi trebao biti ugrožen, smatra Zovko.

No, sve ove teme su daleko od BiH, pa i hrvatskih glasača. Mi ovdje brinemo o sigurnosti na svojim granicama te trajnoj borbi za ravnopravnost. U tomu smislu Zovko ističe da je najponosnija na aktualiziranje pitanja bh Hrvata, usvajanje mehanizma za civilnu zaštitu te njegovo unapređenje. U slučaju velikih katastrofa u HR i BiH u slučaju katastrofa kao što su poplave na raspolaganju će biti i veća sredstva, kao i sredstva za suočavanje s migrantskom krizom.

Zovko je svjesna da je sve što je govorila ili činila u EU parlamentu, a ticalo se ove države među mnogima dočekano agresivno i s neodobravanjem, no u političkoj areni je dopušteno se u okviru otvorenog dijaloga. Ako se taj dijalog ne postigne smatra da će Bosni i Hercegovini biti načinjena velika šteta. Među onima koji su slali i prijetnje brzo se zaboravlja njezina uloga oko stavljanja starog mosta na UNESCO listu i drugih inicijativa, ali smatra kako se danas sve manje osvrće na to te da će nastaviti raditi u najboljem interesu građana.