Zoran Milanović: Nisam pripadnik crvene buržoazije, ali Plenković jeste

Zoran Milanović, Andrej Plenković

U emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u gostovao je Zoran Milanović. Zašto se opet uključio u politiku, što nam to novo može ponuditi i što misli o svojim protukandidatima Miroslavu Škori i Kolindi Grabar-Kitarović, neka su od pitanja emisije. Osim toga, razgovaralo se o međunacionalnim incidentima te o tome kako budući predsjednik Republike može Hrvatsku učiniti boljom i prosperitetnijom zemljom.

Prvo pitanje u emisiji bilo je vezano za nedavno preminulog Milanovićevog oca.

Otac je, kazao je Milanović, imao lijepu ulogu u njegovom životu, ali je on svoje odluke donosio sam. U kući se, međutim, istaknuo je, puno pričalo o politici.

'Želja strast i odluka da dam ono što imam, iskustvo, znanje i dobra namjera. Nije dobro da sva jaja i sva perad idu u istu košaru što nije dobro. Nije dobro ni kad je dobro', odgovorio je Milanović na pitanje zašto se odlučio kandidirati za predsjednika države.

Smatra da na funkciji predsjednika može pomoći u suprotstavljanju nasilju i mržnji te da vezu novca i predsjednika treba prerezati.

'Treba birati prijatelje, birati partnere, birati orijentaciju zemlje prema zapadu, ali da se ne srami balkanskih i mediteranskih elemenata', poručio je Milanović.

Milanović je kazao da stanje u zemlji nije dobro i da je to jedan od razloga što se uključio u kampanju. Na upit što bi rekao bivšem sebi koji je prije pet godina pecnuo aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, tadašnju kandidatkinju, da se nikad ne bi kandidirao za funkciju koja ima ceremonijalnu funkciju lakonski je odgovorio da je on bio predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade prije nego se odlučio kandidirati za predsjedničku funkciju.

'Predsjednika se treba potpuno odvojiti.Košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne smiješ biti u situaciji da nekome moraš vratiti uslugu. Parlamentarna demokracija je najveći doseg liberalne zapadne demokracije. Ima smisla govoriti samo o potpunom predsjedničkom sustavu, polupredsjednički sustav je nepošten, kazao je Milanović komentirajući izjavu Miroslava Škore da je parlamentarna demokracija lažna i da će ako pobijedi na izborima povećati ovlasti predsjednika.

Na pitanje mora li predsjednik govoriti istinu Milanović je rekao: "Moje su riječi namjerno krivo interpretirane. Može prešutjeti. Ocijenite nakon onoga što sam radio u svojoj stranačkoj karijeri".

Nije komentirao izjavu Miroslava Škore da je cijeli život na državnim jaslama. Poručio je da neka Škoro prvo skupi potpise pa će onda razgovarati, ali nije prešutio njegovu izjavu da je pripadnik crvene buržoazije.

'To je krivo. Mi, moja obitelj,i nismo bili dobitnici nakon Hrvatskog proljeća', rekao je dodavši da je Andrej Plenković bio pripadnik crvene buržoazije.

Na upit što je radio Zoran Milanović u protekle tri godine oštro je odgovorio da nije radio za javni sektor, državne firme ni za Bandića i Holding ni za strane Vlade. Međutim nije želio otkriti s kime je radio.

'Ono što imam na svojoj firmi je u Poreznoj upravi, to je tajna. Nećete nikada naći da sam radio za nekoga koji je povezan za javne jasle', poručio je. Na upit je li radio kakve poslove za Čermaka odgovorio je da ne može govoriti niti za Čermaka, niti za Tedeschija.

'Čitao sam te gluposti za Čermaka. On je u vrijeme kada sam bio premijer imao dva velika poslovna plana. Ništa nije realizirano. Taj Čermak nema razloga da me nečim nagradi", rekao je Milanović.