Zlatko i Zvonko za (dom) vlast spremni

I to sa svojim ustašoidnim koalicijskim partnerima, pravašima, čija su stranačka braća taj isti dan performansom u Zagrebu obilježavali godišnjicu travanjske revolucije iz 1941. godine, odnosno, dan kada je pukovnik Slavko Kvaternik u ime poglavnika Ante Pavelića proglasio  NDH.

Takvi su nam, eto, današnji moderni bosanski socijaldemokrati spremni da ponesu svu povijesnu odgovornost, okupljeni oko platforme sa istomišljenicima iz HSP-a, čiji je lider do prije mjesec dana u kancelariji držao bistu poglavnika, pa da zajedno krenu put Europe.

piše: Dragan JERINIĆ, NEZAVISNE NOVINE

Dobro, niko ne spori pravo Zlatkovim jurišnicima da vežu stranačke zastave sa sljedbenicima životne filozofije i prakse Ante Pavelića, ali isto tako oni ne mogu niti imaju bilo kakvo pravo da očekuju od srpskih partija da uopće pristanu da sa marginalcima tipa Zvonke Jurišića ili Živka Budimira dijele iste civilizacijske vrijednosti, pa makar one bile ugrađene u sve europske standarde i konvencije, a pogotovo da formiraju nekakvu programsku državnu koaliciju i Savjet ministara.

Vjerovatno će i u ovoj tvrdnji državotvorni medijski kerberi između redova pročitati kako sam rušilački nastrojen prema tisućljetnoj, jednoj i jedinoj državi, pa će me onako prvo malo provozati preko portala nerealiziranog režisera Jasmina Durakovića i sitnog prevaranta Bojana Bajića, kojeg su nedavno katapultirali sa čela "Naše stranke", od "depoa" do "blina".
Usput su angažirali nekakve lokalne čupave pudlice koje dokazuju da i pišanje uz vjetar ima smisla ako Jasmin i Bojan to misle pa tako zapišani srećno skakuću od bloga do bloga, životare u virtuelnom svijetu i reže iz kaveza na koga im god marginalne medijske gazde upere prstom.

Ti i takvi, eto, zamjere mi da previše vremena i slova trošim na stanje u Sarajevu, a gotovo nimalo ne pišem o Banjaluci, što pokazuje da povremeni izletnici u e-novinarstvo ne čitaju dovoljno i pažljivo, ne znaju o čemu pišu niti mogu smisleno prepoznati i analizirati političku doktrinu unitarističkog pokreta okupljenog oko SDP-a, u kojem se poštuje samo snaga jačeg i brojnijeg i koja je upakovana u nekavu priču o državi za čovjeka.

Politički odnosi i procesi u BiH danas se prvenstveno moraju gledati kroz prizmu Sarajeva, kao zajedničkog glavnog grad, i nema tu nikakvih izleta u tuđu avliju, kako smatraju te čupave pudlice.

Po Ustavu, Sarajevo je i moj glavni grad i trebalo bi da bude primjer mogućeg zajedničkog suživota i političke tolerancije, primjer za druge poštovanja konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Ali, život ih svakodnevno demantira.
Platforma koju danas promovira SDP i medijsko linčovanje na FTV-u onih koji drugačije misle, a nisu iz Sarajeva, nije taj pozitivni primjer kojem bi trebalo težiti. Hvala na ponudi.

Kako se brani čast i djelo lidera koalicije SDP-a i HSP-a, pokazuju "Oslobođenje" i "Dani", čiji komentatori i urednici danima slave nad činjenicom da je Zlatku pošlo za rukom da potpuno negira izbornu volju hrvatskog naroda, te mimo Ustava i zakona, uz pomoć dekreta iz OHR-a, formira nekakvu građansku vlast, u kojoj su tamo neki Hrvati malo više majorizirani.
Eto, sad su spremani, kažu Zlatko i Jurišić, i za Dejton dva ili plus ili Drvar dva. Za mnogo toga oni su spremni.

Želi Zlatko da proslavi ekonomsku propast Republike Srpske, bez obzira što će odmah propasti i Federacija. Merak mu, kaže, gledati da komšija prvi otrese pa makar samo dan prije njega.

Pa, kako i s kim praviti uspješnu vlast, ili uopće bilo kakvu priču o Savjetu ministara i podjeli resora na državnom nivou kad pred sam start pregovora, šest mjeseci nakon izbora, na stolu imate paket plus od pet unitarističkih želja za koji je unaprijed poznato da je neprihvatljiv za partije iz Republike Srpske.

Zlatko je procijenio da vlast na državnom nivou treba da formiraju dvije koalicije koje imaju većinu u Federaciji i Republici Srpskoj, odnosno stranke platformaši sa blokom stranaka okupljenih oko SNSD-a.

"Ako postoji spremnost SDS-a, HDZ BiH i HDZ 1990 da se okupe oko šire koalicije koja će dovesti do ustavne reforme, i to je, eto, prihvatljivo. Sve ostalo ne koristi nikome. Što se mene tiče, ja sam spreman odmah da uđemo u razgovore oko raspodjele posla, pa tek onda pozicija, odnosno ko će što biti", zaključio je tako Lagumdžija.

Iz ovakvog pristupa vidljivo je da lider SDP-a, kojem je koalicijski partner SDA u potpunosti prepustio kreiranje političkog inženjeringa, još nije odustao od ideje da po federalnom receptu u parlamentu BiH prvo razbije jedinstven stav partija sa srpskim predznakom, tipujući na političku sujetu SDS-a, koji bi se u takvoj situaciji osjećao izigranim od strane SNSD-a, a onda skrpi Savjet ministara u kojm bi on diktirao tempo igre.

Kako će mu ta vrsta priče teško proći, Lagumdžija će vjerovatno početi taktizirati oko nacionalne raspodjele ministarskih pozicija, baš kao i u Vladi Federacije, kada je bukvalno oteo Hrvatima petu, Ustavom garantiranu ministarsku poziciju, mada se uopće neće žuriti da dogovor bude i postignut nadajući se da će stranci i OHR vremenom izgubiti strpljenje pa opet prelomiti preko Ustava u njegovu korist.

Znajući da im Zlatko donosi u platformaškom paketu i poglavnikove pravaše, odnosno Jurišića kao poslanika u parlamentu BiH, stranke iz Republike Srpske moraju iz moralnih i povijesnih razloga inzistirati da ta stranka bude odstranjena iz bilo kakvih kombinacija oko učešća u vlasti na državnom nivou. Pa kad vlasti bude, biće.