Živko Budimir najavio moguću suradnju sa Željkom Komšićem

budimir

... uskoro bi se mogao odlučiti i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Živko Budimir.

Budimir je u razgovoru za agenciju Anadolija potvrdio da će se to dogoditi ukoliko uskoro ne dođe do smjene vrha HSP-a sa Zvonkom Jurišićem na čelu. Budimir je prema vrhu stranke posebno kritičan nakon lokalnih izbora gdje je HSP BiH imao dosta lošije rezultate nego ranijih godina.

"Ako ne dođe do promjena u vrhu HSP to će meni biti jasan signal da ne dijelim isto mišljenje s ljudima u toj stranci. Iz kontakata sa ljudima duboko sam uvjeren da većina ljudi u HSP-u, mimo stranačkog vrha, razmišlja na sličan način kao i ja, te da očekuju iste poteze. No, ako ne budu imali hrabrosti napraviti iskorak, to će značiti da mi nije mjesto među tim ljudima", kaže Budimir za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li to znači da će pokrenuti vlastiti politički projekt, odgovorio je:
"Ja to ne bih nazvao vlastitim političkim projektom. To samo može biti zajednički projekt", tvrdi Budimir, dodajući tek da to "sigurno neće biti novi HSP". Objašnjava zašto je tako kritičan prema vrhu stranke na čelu sa Jurišićem.

"Onog trenutka kada je krenuo taj pokušaj rekonstrukcije i našeg izbacivanja iz vlasti, a na onako nekorektan način kako je to činila Socijaldemokratska partija (SDP), strukture u HSP-u koje su zagovarale tijesnu suradnju s SDP-om doživjele su slom svojih političkih stavova. Tvrdim da u proteklih godinu i po HSP nije imao svoje politike i svojih stavova, već se prepustio bujici i političkim stavovima SDP", ističe Budimir.

Prema njegovim riječima, tako se ne može voditi ozbiljna politika i zastupati interesi naroda i građana.

"Smatram da je vrijeme da se naprave promjene u vrhu HSP i da HSP preraste u ozbiljnu političku stranku. Ako se to ne dogodi, mislim da HSP neće biti u poziciji u kojoj je bio prije dvije godine kada je došao u pozicije vlasti i imao priliku biti aktivni sudionik zbivanja u BiH", smatra on.

Nije isključio suradnju sa budućom strankom Željka Komšića. Prema mišljenju Budimira, politička praksa Komšića u sebi sadrži i dostojanstvo i poštenje, što se ne može reći za dobar dio političara u BiH. Na tim principima, veli on, suradnja s Komšićem je uvijek moguća.

I nakon odluke Ustavnog suda FBiH, koji je tražio preispitivanje Budimirove odluke da prihvati ostavku i razriješi dužnosti dopremijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnicu Radivojevića, predsjednik FBiH ostaje na pozicijama da "ne vidi nikakvog razloga da mijenja svoju odluku".

"Kada bih i promijenio odluku značilo bi to da sam ja u trenutku donošenja odluke napravio neku pogrešku. I dan danas smatram da to nije bila greška. Sve je rađeno u skladu sa zakonom i Ustavom, te procedurama. Vidite, sam ministar Radivojević nijednog trenutka nije osporio ostavku, niti meni stavio doznanja da se protivi ostavci. Ja i dalje stojim kod toga. To je istina, pa to i ministar nije osporio. Prema tome ja ne vidim razloga zašto bih ja trebao preispitivati svoju odluku i mijenjati je, jer nije došlo do promjene bilo kakve okolnosti", stava je Budimir.

Na pitanje da li to znači da će vlast u FBiH biti blokirana do izbora 2014. godine, Budimir je odgovorio odrično.

"Prošli mandat Vlada FBiH je sa 16 ministara radila dvije i po godine, a zbog neimenovanja novog ministra na poziciju Salke Obhodžaša. Nema nijednog razloga da govorimo blokadi rada Vlade FBiH kada u njoj ima 16 članova, dakle, 15 ministra i premijer. On imaju kapacitet donošenja svih odluka. A slučaj Radivojević treba ostaviti pravosudnim institucijama.

Neka one odlučuju. Ja smatram da se ne radi o političkoj krizi, već o krizi identiteta određenih funkcionera i osobnim frustracijama koje pokušavaju riješiti na način kako su to činili proteklih mjeseci", rekao je Budimir.

Komentirajući rezultate lokalnih izbora Budimir je kazao da su građani Bosne i Hercegovine posebnu poruku uputili SDP-u Zlatka Lagumdžije.

"Evidentno je da su SDP i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, stranke koje su pokušale napraviti rekonstrukciju vlasti u FBiH, na određen način dobili poruku od naroda. Te dvije stranke su u odnosu na opće izbore, realno, ostvarile 30 posto lošiji izborni rezultat. SDP je imao značajno lošiji izborni rezultat nego je to bilo na općim izborima.

Evidentan je pad broja glasova u apsolutnom smislu, što znači i pad potpore toj stranci. To znači da građani FBiH ne podržavaju te aktivnosti i pokušaj rekonstrukcije Vlade FBiH. Lideri stranaka moraju sjesti i dogovarati se. Jer nije problem samo federalna već i državna razina. I tu treba iznaći funkcionalnu koaliciju", zaključuje Budimir.

Anadolija