Željko Komšić: Bit će rata pokuša li se RS odcijepiti

... Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu kojeg je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Odgovarajući na izravno pitanje što će se dogoditi ukoliko sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik doista pokuša realizirati svoje prijetnje o otcjepljenju tog entiteta, Komšić je kazao kako će u tom slučaju državu braniti ne samo Bošnjaci nego i mnogi drugi, uključujući i njega osobno.

"Budala je onaj tko misli da tako neće biti ako se pokuša odcijepiti dio zemlje", kazao je Komšić ističući kako se nije zaboravilo što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.

"Cijepati zemlju sigurno vodi u rat. Zato je to glupa politika. Sve može, o svemu možemo razgovarati ali o tome ostaje li BiH cijela ne možemo nikako", kazao je Komšić.

Ukupno stanje u zemlji Komšić je ocijenio zabrinjavajućim no dodao je kako se iz njega može izaći.

Komentirajući sadašnji odnos međunarodne zajednice prema BiH, Komšić je ustvrdio kako uz iznimku SAD tu nema "nikakve smislene politike" nego samo interesa pojedinih zemalja koji nisu vezani samo za BiH nego su znatno širi.

"Mislim da je SAD-u najviše stalo do nas. Ili im je barem najpoštenije stalo do nas", kazao je Komšić pojašnjavajući da iako BiH Washingtonu nije od strateškog značaja, Sjedinjene Države u odnosima s BiH ipak inzistiraju na vrijednostima na kojima su same organizirane.