Zeleno-crveni u krizi: SDP-ova Tuzla neće s Bakirom i SDA!

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija
Po navodima lista, sjednici su prisustvovali i izaslanici Centrale iz Sarajeva. Svih 13 općinskih organizacija suglasno je da Glavni odbor SDP-a BiH, shodno Statutu stranke, odluči o koaliranju u vlasti na državnoj i entitetskoj razini, a da odlučivanje o koaliciji na županijskoj razini prenese u nadležnost županijskih organizacija.

Tuzlaci najodlučniji

Sjednici Županijskog odbora, iz zdravstvenih razloga, nije prisustvovao Mirza Kušljugić. Tomo Vidović, predsjednik ŽO SDP-a, Denis Bećirović, državni zastupnik, i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle, bezrezervno su podržali izglasani stav Županijskog odbora.

Kako saznaje Avaz od izvora bliskih žO SDP-a Tuzla, nikada sjednica ovog stranačkog tijela nije imala tako odlučne i jasne diskusije kao ovog puta. Sjednica je trajala više od pet sati, a bilo je četrdesetak diskutanata. Izvor Avaza navodi da su posebno eksplicitni bili predsjednici općinskih organizacija. Stav ŽO SDP-a Tuzla prezentiran je na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora.

Najviše animoziteta prema mogućoj koaliciji SDP-a i SDA imaju predstavnici Tuzle, u kojoj komunisti, odnosno socijaldemokrati, vladaju još od 1943. godine. Tuzlanski SDP-ovci smatraju da bi koalicija sa SDA uništila ovu stranku već na prvim općinskim izborima, odnosno da bi im se biračko tijelo rasulo po drugim strankama.
Nikako s Izetbegovićem

Na sjednici u Tuzli o tome nije bilo riječi, ali među brojnim simpatizerima i članovima SDP-a otvoreno se negoduje i zahtijeva da se ni po koju cijenu ne ide u vlast s kontroverzno izabranim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i SDA, "u kojoj on dominira i upravlja sa svojom obavještajno-klerikalnom desničarskom klikom i uz asistenciju paradržavnih centara moći formiranim još u vrijeme rata u BiH".

dnevni avaz