Zeleno-crvena koalicija sve više upada u zamke

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija

Kao što je poznato, Vlada FBiH je koncem listopada pod tekućim pitanjima prihvatila prijedlog ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša da se u redovitu proceduru uputi nacrt zakona o unutarnjim poslovima. Vlada FBiH se još uvijek nije izjašnjavala o odredbama izmjena i dopuna zakona.

Zakon o policiji


Međutim, i prije puštanja u redovitu proceduru spomenutih izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima žestoko su se verbalno sukobili ministar Predrag Kurteš i ravnatelj Uprave policije Dragan Lukač. Ravnatelj Federalne uprave policije je optužio ministra Kurteša da novim zakonom želi staviti policiju pod svoju, odnosno političku kontrolu tako što bi, ako zakon bude usvojen, ministar birao ravnatelja Uprave policije od više kandidata, odnosno predlagao Vladi njegovu eventualnu smjenu.

Piše: I. Marić / Dnevni list

Ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš ne želi svoje ministarstvo i dalje pretvarati u administrativno-logističko upravno tijelo. Još je u obrani takvoga stava rigidniji bio federalni premijer Nermin Nikšić, koji smatra kako nigdje u svjetskoj demokraciji nije zabilježeno da jedan ravnatelj ne odgovara ministru. Dragan Lukač smatra kako je postojeći Zakon o unutarnjim poslovima najbolji u BiH te da osigurava operativnu i financijsku samostalnost policije u FBiH. S druge strane, ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš odbacuje optužbe ravnatelja Lukača i tvrdi kako se i izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima ne ugrožava operativna i financijska samostalnost policije u FBiH. Ministar Kurteš kaže kako samo želi da Neovisni odbor ubuduće umjesto jednoga njemu dostavlja listu od najmanje tri kandidata za ravnatelja Uprave policije koji ispunjavaju uvjete. Nakon toga bi ministar tu listu dostavljao Vladi FBiH na potvrđivanje. Zanimljivo je, međutim, kako novim izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima ministar MUP-a predlaže i eventualnu smjenu ravnatelja Uprave policije ako utvrdi zakonske propuste. Predrag Kurteš poručuje kako samo želi spriječiti da se ravnatelj Uprave policije bavi politikom što mu ne dopušta Ustav FBiH, već da s ulice protjera što više kriminalaca. Jasno je da su u verbalni sukob između ministra Kurteša i ravnatelja Lukača uvučeni SDP i SDA, koje su i kandidirale ovu dvojicu najviših dužnosnika u Federalnoj policiji. Tihićeva stranka je eksplicitno protiv izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima. Znakovito je da su i predstavnici međunarodne zajednice, dakle EUPM i OHR, neizravno podržali ravnatelja Lukača diplomatskom porukom kako se politika ne smije miješati u rad policije te da se ona ne smije staviti pod političku kontrolu. 

Premijer Nikšić odlučno najavljuje kako zakon ide u redovitu proceduru bez obzira na "nervozu" iz SDA i slijedom tih najava uskoro će uslijediti rasprava o predloženom nacrtu izmjena i dopuna zakona o unutarnjim poslovima. S obzirom na stav međunarodne zajednice kao i partnerske odnose između SDP-a i SDA, za očekivati je da se na Vladi FBiH, a kasnije i u Parlamentu postigne kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo i ministra Kurteša i ravnatelja Lukača.

Niz problema


Iskrice između koalicijskih partnera SDP-a i SDA oko unutarnjih poslova samo su jedna načeta karika u lancu odnosa između dvije vladajuće partnerske stranke. Sukob odavno tinja u nekim županijama, revizija braniteljskih prava je fitilj koji može zapaliti pravu buktinju. Dobro je poznato kako Sulejman Tihić noćima ne spava zbog Federalne televizije i njezinoga kolebljivoga, toplo-hladnoga odnosa prema najjačoj bošnjačkoj nacionalnoj stranci. U sarajevskoj županijskoj vlasti SDP i SDA se sve više utrkuju u podmetanju klipova. Na nedavnom propalom razgovoru čelnika šest stranaka, nakon što su ga napustili Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, lider SDA Sulejman Tihić se, pred preostalom "četvorkom", bez ustezanja požalio na Zlatka Lagumdžiju zbog njegovih pohlepnih zahtjeva i destrukcije u formiranju državne Vlade. 

"Vidite što mi radi taj čovjek, a ja se borim protiv 80 posto svojih članova koji su protiv saveza sa SDP-om da sačuvam to partnerstvo", navodno je otprilike tim riječima svoj gnjev iskazao čelnik SDA. Ali, on u ovom trenutku ne smije odstupiti od "crvenoga" partnera jer kao "solac" nema šansi opstati . U sjeni tih još uvijek podnošljivih trzavica sve je upadljivije približavanje SDP-a i Radončićevoga SBB-a BiH. Federalna TV šalje u eter takve signale. Federalni premijer Nermin Nikšić ima prostora u Radončićevim medijima kad god poželi. Jedino dvije stranice, "političke smrtovnice", mogu dobiti Bakir Izetbegović i Sulejman Tihić. Teško je u ovom trenutku tvrditi radi li se o nekoj vrsti pokajanja SDP-a što se odmah nakon izbora nije priključio Savezu za bolju budućnost ili je to samo držanje pričuvne sjedalice za neka buduća vremena i političko zastrašivanje Sulejmana Tihića i njegove SDA. Definitivno je samo da Zlatko Lagumdžija dominira u partnerstvu i Tihića održava u političkome životu. Kad mu dozlogrdi njegova eventualna dvoličnost i suprotstavljanje oko teških pitanja koja isplivavaju na površinu, Lagumdžija može s lakoćom povući okidač i SDA katapultirati u oporbu, a možda i u prošlost.