Zastoj u formiranju vlasti: Mostar čeka središnju Bosnu

On je za Oslobođenje istaknuo je kako će Klub Hrvata za člana rukovodstva Skupštine predložiti Josipa Kvasinu (HDZBiH).

- Pored toga, na prijedlog Kluba hrvatskoga naroda u Skupštini SBŽ-a će se popuniti i skupštinska tijela, odnosno povjerenstva i odbori. Time bi ta izvanredna sjednica bila završena. Potom bi to vodstvo Skupštine trebalo nekomu od članova tehničke Vlade Županije dati mandat da vodi Vladu do konačne odluke Ustavnoga suda ili do postizanja političkoga dogovora. To bi bilo u skladu s pismom koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno uputio dužnosnicima Skupštine SBŽ-a, kazao je Lovrinović, te dodao kako bi se time stvari trebale vratiti na stanje od 10. svibnja, odnosno da bi Vlada u tehničkom mandatu trebala nastaviti s radom.

Također, rekao je i kako je logično da ista vladajuća većina bude u SBŽ-u i HNŽ-u jer te dvije županije imaju isti status.

- To su paritetne županije. One su kralježnica FBiH. One i sada imaju poseban status. Rješenja trebaju biti u recipročnom obliku i postignuta dogovorno. Pomalo se naslućuje i kako bi dogovor o formiranju vlasti mogao biti postignut. Mi bismo tada povukli svoje apelacije upućene Ustavnome sudu. Ima određenih razgovora, no sve je još u ranoj fazi, kazao je Lovrinović.