Zakon o radu bit će razmatran po hitnom postupku!

prosvjed radnika

... se sedam točaka, a među njima je svakako najzanimljiviji Prijedlog zakona o radu, koji je bio razlog jučerašnjih prosvjeda u Sarajevu, na kojima se okupilo više od 10.000 ljudi.

Prijedlog zakona o radu jučer su usvojili delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, a danas će se naći i pred zastupnicima Zastupničkoga doma. No, ono što je naročito bitno, u dnevni red ovo zakonsko rješenje sutra će, kao druga točka dnevnog reda, biti razmatrano po hitnom postupku.

Podsjećamo, Organizacioni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH sinoć je odustao od za danas najavljenih prosvjeda pred zgradom Parlamenta FBiH, prvenstveno zbog činjenice da njihovi predstavnici danas namjeravaju prisustvovati sjednici Zastupničkoga doma FBiH, na kojoj žele zastupnicima iznijeti 26 amandmana na usvojeni Zakon o radu.

No, upitno je koliko će to "piti vode", naročito imajući u vidu da, kada se zakoni razmatraju po hitnoj proceduri skraćuje se, ili čak i onemogućava, mogućnost amandmanskog djelovanja. Potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović izjavio je da je prvenstveno razlog zbog odustajanja od prosvjeda u činjenici što Organizacioni odbor nije prosvjede najavio u skladu sa zakonom.

- Znajući kako se ova vlast ponaša prema nama, sasvim sam siguran da bi nam i zabranili to okupljanje - rekao je Šatorović.

U SSS BiH imali su obzira i prema radnicima, pa su odustali od prosvjeda i zbog toga što bi "u svemu tome mogli nastradati nevini, a to su i radnici i policajci".

- Želim istaći korektan odnos predstavnika MUP-a KS, koji su i dušom i tijelom danas bili su uz nas - kazao je Šatorović. Kako je naveo, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma predstavnici SSS BiH će prije samog njenog početka, točnije prije usvajanja dnevnog reda, još jednom pozvati parlamentarce da imaju sluha i povuku sporni zakon.

- Ukoliko dnevni red bude usvojen, zna se konačan ishod - ogorčen je Šatorović.

- Predstavnici Sindikata zabilježili su imena delegata koji su jučer dali svoju podršku zakonu, te će sve radnike koji se jave po pitanju ugroženosti njihovih prava slati na adrese tih delegata - dodao je Šatorović.

Ukoliko bi danas ovaj, za mnoge sporni zakon, ipak bio usvojen, iz SSS BiH najavili su da će pokrenuti generalni štrajk.

Foto: Dnevni avaz