Zagreb: Priveden Tomislav Merčep

Tomislav Merčep, Foto: Nacional.hr
Uz Merčepa se vezalo više ratnih zločina koje su počinili pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao tijekom Domovinskog rata prenosi hrt.hr.

Među njima nekoliko ih je pravomoćno osuđeno za ubojstva iz obijesti - Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola i drugi. Merčepova skupina navodno je po narudžbi izvršila ubojstvo Milana Zeca. Oni su noću upali u Zečevu kuću. Njega, suprugu njegovu i kćer odveli su na Sljeme te ih ubili. Djevojčicu je ubio Rimac.

Protiv još šest pripadnika Merčepove jedinice vodio se postupak za dio zločina u Pakračkoj Poljani. Optuženi su, ali ih prvostupanjski sud na kraju oslobodio. Vrhovni sud je 2001. ukinuo oslobađajuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne. Vrhovni sud ukinuo je presude, a postupak se ponovno vratio požeškom sudu. Prvooptuženi Damir Kufner (42) na Županijskom sudu u Požegi 13. ožujka 2009. nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (43) na godinu dana, Pavao Vancaš (62) na tri, Tomica Poleto (41) na 16, Željko Tutić (41) na 12 i Antun Ivezić (37) na 10 godina zatvora.

Optuženi su da su kao bivši pripadnici voda vojne policije iz sela Kipa i Klise u studenom i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od oružanih napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor zbog ispitivanja gdje su ih fizički i psihički zlostavljali. Od 24 srpska civila zatočena u ribarskoj kolibi pokraj Marina Sela šest je preživjelo mučenje, a 18 ih je ubijeno.