Za Vatikan je opstanak bh. Hrvata jednak opstanku Crkve

sastanak

... predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem, a među temama regije i susjedstva dominirala je ona vezana uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvate čiji se opstanak i ostanak poistovjećuju s opstankom Katoličke crkve u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Iza standardno uopćenih stajališta iznesenih u zajedničkom priopćenju s dužnosnicima Svete Stolice, iznesene su vrlo važne poruke ohrabrenja.

Susret s Papom

Tako se navodi kako je kardinal Parolin naglasio ulogu Republike Hrvatske u promicanju stabilnosti i europske perspektive država svojeg jugoistočnog susjedstva.

"Obje strane izrazile su zabrinutost položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini naglasivši potrebu za jednakošću sva tri konstitutivna naroda kako bi se osigurao ostanak Hrvata u BiH. Tu je izdvojen značaj političkih reformi i izmjene izbornog zakonodavstva", navedeno je nakon susreta predsjednice Grabar-Kitarović i državnog tajnika Parolina.

Gotovo jednaka formulacija uslijedila je i nakon susreta prvog čovjeka Vlade Vatikana s kolegom premijerom Plenkovićem.

"Bilo je riječi i o situaciji u jugoistočnoj Europi, a osobito o položaju Hrvata i nužnosti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini", objavljeno je u priopćenju.

Prvi Papin suradnik tako je potvrdio kako se agenda, koju je zacrtao papa Franjo u pogledu odnosa s BiH i Hrvatima koji su u većini katolici, svodi na uspostavu normalne zemlje temeljene na pravednom miru. To BiH trenutačno nije. I nedavno je prigodom posjeta Vatikanu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio iskrenu pastirsku brigu Svetoga Oca o BiH i Hrvatima.

"Mene je ugodno iznenadilo što je, čim me je Papa ugledao, odmah spomenuo Sarajevo i svoj pohod u BiH. Dakle, on je rado zapamtio to iskustvo i to iskustvo nosi po svijetu", kazao je Puljić i dodao da je upravo zbog toga važno zauzeti jasan stav, objasnio je sarajevski nadbiskup.

"Ne smije biti onog kupoprodajnog "mi ćemo vama dati", nego jednostavno ostvariti uvjete da smo jednakopravni i kao građani BiH i kao narod koji je konstitutivan. U tom duhu Crkva gleda na opstanak Hrvata kao na opstanak Katoličke crkve na prostoru BiH", istaknuo je.

O svojim dojmovima punim razumijevanja svjedočio je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističući kako je za ravnopravnost Hrvata najvažnije osigurati izmjene Izbornog zakona.

Hrvati pod pritiskom

"Ono što je za nas posebno važno je pitanje izbornog zakonodavstva kao bitan preduvjet za otpočinjanje snažnijeg ustavnog transformiranja BiH", rekao je Čović.

Pohod pape Franje Sarajevu, ali i stalne poruke najbližih suradnika svjedoče o nepromjenjivoj strategiji kako bi se potaknulo rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak. Vatikan potiho lobira na brojnim svjetskim adresama kako bi se snažnije čuo glas bh. Hrvata katolika.