Za Mostar ima rješenja, ali ne i političke volje

Mostar, Europska unija, izbori u Mostar, Opera Blokovi, projekti
Rješenje postoji, dodao je Šehić, bivši član CIK-a, ono je jasno i jednostavno, ali očito ne i politička volja.

"Odlučivanje treba vratiti u institucije, jer niko nema ekskluzivno pravo da odlučuje na ovakav način, kršeći odluku o ravnopravnosti naroda, ignorirajući odluku Ustavnog suda BiH", naglasio je on.

Lokalni izbori za ovaj grad mogu se raspisati i poslije 2. listopada, odnosno 60 dana nakon što se odluči primijeniti odluka Ustavnog suda BiH od 2010. godine. Njom se, podsjetimo, neustavnim proglašavaju odredbe Izbornog zakona BiH, kada je u pitanju grad Mostar.

"Vladajuće stranke u ovom gradu razmatraju vlastite interese, iako postoji institucionalno rješenje i obveza. Mislim da je dovoljno samo sjesti i razumno i otvoreno razgovarati, ne trebaju nikakve intervencije ni novi načini djelovanja", napominje za Nezavisne novine Dušan Golo, predsjednik Udruženja Srba Mostara, u kojem nisu konstitutivan narod i nakon rata nisu imali svog predstavnika u vlasti.

Željko Šunjić, predsjednik Udruženja ruralnog razvoja "Tenica" Rodoč - Jasenica, rješenje vidi u referendumu o otcjepljenju gradskog područja Jug od Mostara, za što, pored neslaganja stanovništva, ne postoje ni osnovne pravne pretpostavke s obzirom na to da je ovaj grad do danas jedini u Europi koji zbog etničko-političkih podjela nema izabranu ni lokalnu vlast.

Građani Mostara jedinstveni su u ideji održavanja protesta pred zgradom parlamenta BiH u Sarajevu, u namjeri da izbore izdejstvuju do kraja godine. Od OHR-a traže intervenciju i smjenu Ljube Bešlića, gradonačelnika, koji se u petak nije javljao na telefon.

"Što se tiče spomenute inicijative, nema ništa kredibilno ili suštinsko što bi se moglo komentirati, jer to nije ozbiljna tema. Međutim, iznimno je važno da se konačno održe lokalni izbori u Mostaru i da građani toga grada napokon počnu uživati ista prava kao i građani u svim ostalim dijelovima zemlje, dok je odgovornost stranaka da provedu odluku Ustavnog suda, pa se njihovi razgovori moraju nastaviti. Stranke moraju napraviti dodatni napor kako bi se pitanje Mostara riješilo, ova obveza neće nestati sama od sebe, a od ključnog je značaja da je riješe u skladu sa odlukom Suda, na način koji je pravno utemeljen, ali i na način kojim se neće dijeliti grad", napomenuli su za Nezavisne novine iz OHR-a.

Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Mostar, kaže za Nezavisne novine "da je problem što su iz pregovora o budućnosti Mostara na nedemokratski način isključeni, ne samo građani, već i predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka, dok je ustavno pitanje, odnosno sada već " pat pozicija" svih građana u rukama dvije stranke SDA i HDZ BiH." Gradski odbori ove tri stranke, kao i Demokratske fronte i Stranke za BiH, organizirali su javnu tribinu da bi se čuo glas građana te da su spremni i građanskim neposluhom zahtijevati izbore do kraja godine.