Za boljitak: Veliki poraz Vlade HNŽ-a

Gromoglasno najaviti da se plaće svim proračunskim korisnicima smanjuju za 7 %, a onda pod laganim pritiskom jednog dijela sindikata prestrašeno još brže povući navedenu odluku je jednostavno presedan bez premca od kada je Vlada u novom sazivu preuzela dužnost.

Naime, predviđeno smanjenje plaća od 7 % je od strane Vlade bio potez koji je iako nepopularan proglašen jednim od glavnih instrumenata za uravnoteženje proračunskih stavki. Kao glavni razlog donošenja jedne takve odluke je navedeno slabo punjenje proračuna, odnosno nedostatak financijskih sredstava. Uz to je posebno isticano kako se od ovakvog poteza neće odustati ni pod kojim uvjetima i da sindikati tu ne mogu ništa poremetiti. Ali kao grom iz vedra neba iz Vlade su iznenada priopćili da se proračun u 5. mjesecu puni po planu i da će se plaće za 5.mjesec isplatiti u punom iznosu. U trenutku priopćavanja navedene informacije bilo je prošlo tek 10 dana mjeseca svibnja, pa se postavlja pitanje: kako je Vlada tako proročanski predvidjela dobro punjenje proračuna za taj isti mjesec?

Međutim da odluka bude još kontroverznija ovo već planirano smanjenje za mjesec travanj Vlada je obećala refundirati prilikom isplate plaća za mjesec svibanj ili najkasnije prilikom isplate regresa za godišnji odmor. Stoga se nameće zaključak da novaca ima sasvim dovoljno što je u konačnici dobro za sve proračunske korisnike, ili čak da Vlada nema dovoljno odlučnosti da provede uštede i županiju tjera u još veće financijske dubioze. Poznajući financijsko stanje u proračunu prije će biti da Vlada zbog svoje preplašenosti najavom prosvjeda od strane sindikata gubi kompas u upravljanju i svjesno pravi dodatne financijske obveze.

Ovakvim razvojem situacije bit će oštećeni svi ostali primatelji grantova, kojima će očito biti uskraćena planirana sredstva. Posebice će biti uskraćene visokoškolske institucije kojima se najavljuje umanjenje sredstava za čak 20%. Na kraju će cijenu svega platiti oni na koje se svi na početku izborne kampanje najviše pozivaju. I tako iz godine u godinu ulazimo u jedan začarani krug iz kojega se ne nazire izlaz. Osnovno, srednje i visoko školstvo će i dalje tapkati u mjestu, i ovisiti od milosti nekoliko ministara iz Vlade. U isto vrijeme ministri će i dalje voziti skupocjena vozila, profesori, nastavnici i učitelji će imati lošiji standard, a županija će ubrzano kliziti ka još većim financijskim dubiozama'', izjavio je Tomislav Perić, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak u Skupštini HNŽ-a.