Wolfgang Petrich kriv za preglasavanje Hrvata

Oktroirane promjene Ustava

- SDP je koristeći mogućnosti slova Daytona, već dva puta izigrao duh Ustava izborom, većinom bošnjačkih glasača, nesumnjivo pripadnika hrvatskog naroda Željka Komšića na mjesto hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Pojmovna razlika između pripadnika i predstavnika naroda ima suštinsko značenje. Sada se slično pokušava uraditi i u formiranju federalne vlasti..., rekao je Ljubić, za zagrebački vjesnik.

Prema njegovom mišljenju, jedini mogući dogovor je formiranje vlasti koja će uvažavati većinski izborni legitimitet svakog od tri konstitutivnih naroda, a pritom se blok koji čine HDZ BiH i HDZ 1990 nikako ne može zaobići, jer nosi 90 posto hrvatskoga izbornog legitimiteta.

Rekao je kako Ustav Federacije BiH dopušta uspostavljanje vlasti bez suglasnosti većine hrvatskih predstavnika u Domu naroda i da su tu mogućnost otvorile oktroirane promjene Ustava FBiH, koje je donio bivši visoki predstavnik Wolfgang Petrich.
Ista pozicija za sve

- Da bismo sva tri naroda stavili u istu poziciju, nužno je zaštititi narodni legitimitet u Domu naroda tj. onemogućiti da predstavnici brojnijeg naroda malobrojnijem biraju Dom naroda što danas dijelom imamo, dakle mijenjati Ustav i Izborni zakon koji uređuje izbor delegata u domove naroda. Naime, u Dom naroda parlamenta Federacije BiH danas županija Goražde bira jednog delegata Hrvata, iako u Goraždu danas ne živi više od nekoliko osoba hrvatske nacionalnosti isto kao i Posavska županija gdje živi oko 40 tisuća Hrvata ili upola manje nego u županiji Zapadna Hercegovina gdje živi više od 100 tisuća Hrvata. Slično je s kantonima Tuzla, Sarajevo, Zenica, Bihać koji svi imaju od jednog do dva delegata Hrvata u spomenutom domu iako u njima ne živi više od nekoliko posto Hrvata. Jasno je da je većina ovih delegata izabrana u kantonalne skupštine većinom glasova Bošnjaka, onda posredno u Dom naroda Federacije BiH i posredno Dom naroda BiH. Nužne su također promjene u proceduri odlučivanja posebno u Parlamentarnoj skupštini BiH i vladama entiteta koje će izjednačiti poziciju sva tri naroda što danas nije slučaj. Naime danas svaku odluku u Vladi Republike Srpske u Banja Luci može donijeti srpska, a u Sarajevu bošnjačka većina ministara, rekao je Ljubić.
Hrvat na čelu Federacije

- Za potvrđivanje predsjednika FBiH prije je bila potrebna natpolovična većina svakog nacionalnog kluba u Domu naroda, a Petrich je smanjio na trećinu. Sada SDP pokušava procesom izbora delegata za Dom naroda `dobaciti` do te trećine da bi onda, na temelju činjenice da zajedno sa SDA ima natpolovičnu većinu u Zatupničkom domu, u trećem krugu izabrao `svog Hrvata` na čelo Federacije i podobne pripadnike Hrvata u federalnu vladu, istaknuo je Ljubić.

U razgovoru za Vijesnik rekao je kako dva HDZ žele surađivati sa svima koji žele Hrvate priznati kao ravnopravni konstitutivni element BiH, posebno s partnerima u FBiH gdje živi većina Hrvata i gdje ostvaruju svoje ekonomske i socijalne interese.

Ljubić je rekao da predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik podržava da sljedeći predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat iz hrvatskog političkog bloka, nakon što su u protekla dva mandata predsjedavajući bili "isti takav Bošnjak i Srbin", jer time brani princip rotacije predstavnika tri konstitutivna naroda na najvažnijim funkcijama u BiH.
Multietničke jedinice

- Dodik je, ne jednom rekao, da to radi ne radi Hrvata već i sebe. Jer ako se naruši princip, samo je pitanje dana kad će neki drugi narod pa i srpski doći u sličnu poziciju. To što je stvorena percepcija da Dodik brani Hrvate od bošnjačke majorizacije, treba u prvom redu da se zapitaju predstavnici Bošnjaka, poručio je lider HDZ 1990.

Smatra da se pojmom trećeg entiteta u BiH manipulira uvijek kad se žele diskreditirati legitimni hrvatski zahtjevi za ravnopravnošću u BiH.

- Stav HDZ 1990 je da BiH treba korjenita ustavna reforma koja će uključivati i novu teritorijalnu i administrativnu organizaciju, logičniju i pravedniju od postojeće. To, naravno, podrazumijeva federalno uređenje s federalnom jedinicom (ili jedinicama) s hrvatskom većinom, podrazumijevajući uvijek da se radi o multietničkim jedinicama, jer drugačije ne bi bilo ni moguće s obzirom na veliku izmiješanost unatoč ratu i etničkom čišćenju, rekao je Ljubić.