Vlada HNŽ 397.000 KM općinama za saniranje šteta

Izvjestitelj po ovim točkama v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugen Ćubela istaknuo je kako su izvješća o procijenjenim štetama za svaku općinu HNŽ sačinila općinska povjerenstva, te ih dostavila Povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća u HNŽ, koje je cjelovitu informaciju o nastalim štetama, kao i prijedlog za odobravanje jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta u općinama, dostavilo Županijskom stožeru civilne zaštite. Županijski stožer, na zadnjoj izvanrednoj sjednici, dao je suglasnost na izvješće Povjerenstva u kojem su procijenjene štete u HNŽ u iznosu od 22.075.945,71 KM, u što nisu uključene štete na području općine Ravno, koja nije dostavila izvješće i Grada Mostara, koji je dostavio nepotpunu dokumentaciju. Odlukom o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta općinama na području HNŽ, Vlada je danas odobrila izdvajanje 397.000 KM i to Općini Jablanica 30.000 KM, Općini Konjic 100.000 KM, općini Čitluk 30.000 KM, općini Neum 50.000 KM, općini Stolac 42.000 KM, općini Čapljina 110.000 i općini Prozor-Rama 35.000 KM. Prema riječima v.d. direktora Ćubele, Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo će odmah svu dokumentaciju o nastalim štetama uputiti prema višim razinama vlasti, kako bi se, u skladu s procedurama, moglo pristupiti traženju pomoći za saniranje šteta i od viših razina vlasti. Dodao je da će i dokumentacija Grada Mostara, iako nepotpuna biti, upućena u daljnju proceduru.

Također, iz ove oblasti Vlada je usvojila i odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2012. godini,

Na današnjoj sjednici, Vlada je jednoglasno donijela rješenja o postavljenju Ljubice Miletić za predstojnicu Ureda za zakonodavstvo Vlade, te Veselka Čerkeza za predstojnika Ureda predsjednika Vlade.

U izjavi za medije, nakon održane sjednice Vlade, predsjednik Denis Lasić kazao je kako je svjestan činjenice da su pričinjene štete mnogostruko veće od iznosa danas odobrene pomoći općinama, ali to je maksimum kojeg Vlada i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo u ovom trenutku može izdvojiti. Dodao je kako su današnje odluke Vlade, pored materijalne potpore općinama, stvorile i pretpostavke da se u pomoć u saniranju nastalih šteta uključe i više razine vlasti.

Vlada HNŽ