Vlada HBŽ-a dala suglasnost na izmjene Programa razvoja malog gospodarstva

Vlada HBŽ, razvoj gospodarstva

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) u utorak je na sjednici u Livnu dala suglasnost na Izmjene i dopune Programa razvoja malog gospodarstva u HBŽ-u putem subvencije kamate - broj 2, a iz Vlade su priopćili kako su razlozi donošenja tih izmjena višestruki.

U prvom redu, budući da je utvrđeno kako uvjeti Programa nisu u skladu s uvjetima koje banke nude domaćim poduzetnicima, potrebno je Program prilagoditi situaciji na terenu, odnosno smanjiti propisane zahtjeve, kako bi u konačnici poslužio svrsi za koju je kreiran, odnosno kako bi olakšao poduzetničke inicijative.

Zatim, tim izmjenama i dopunama Programa također se briše uvjet da se subvencije ne mogu odobravati za reprogram i refinanciranje postojećih kredita. Ovaj uvjet se briše stoga što je odaziv na Program izuzetno mali, što se poduzetnici, u veoma nepovoljnim uvjetima, koji su dodatno pogoršani izuzetno visokim odljevom radne snage, bore za opstanak na tržištu, te je potrebno izići ususret njihovim stvarnim potrebama u skladu sa informacijama koje se dobivaju sa terena.

Nadalje, budući da je prilikom susreta s gospodarstvenicima utvrđeno da imaju poteškoće prilikom servisiranja postojećih kredita, potrebno je pružiti podršku gospodarstvu, kako bi se servisirale ranije preuzete obveze.

Naposljetku, budući da su se pojavili i određeni pozitivni slučajevi velikih ulaganja u kupnju i obnovu gospodarskih objekata te ulaganja u mehanizaciju, koji se realiziraju putem više kredita a zapravo predstavljaju jedan cjeloviti poslovni poduhvat, te imaju potencijal za upošljavanje novih djelatnika, potrebno je Program maksimalno prilagoditi ovakvim inicijativama.

Izmjene i dopune Programa razvoja malog gospodarstva u HBŽ-u putem subvencije kamate – broj 2 bit će objavljene na službenoj stranici Vlade.

Vlada je na sjednici donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih transfera utvrđenih županijskim proračunom za 2019. godinu u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa u iznosu od 180.000 maraka. Posebni dio iznosi 153.000 maraka, a opći 27.000 maraka.

Na natječaj za predlaganje projekata za kulturu prispjela su 84 projekta, od kojih je 66 projekata zadovoljilo kriterije Javnog poziva.

Tijekom sjednice donesena je i Odluka o usvajanju Programa raspodjele sredstava udruženjima građana za sufinanciranje iz županijskog Proračuna za 2019. godinu u iznosu od 40.000 maraka. Raspodjela sredstava izvršena je sukladno Programu dodjele i kriterija raspodjele sredstava za sufinanciranje udruženja građana iz županijskog pračuna za 2019. godinu te u skladu s rezultatima Javnog poziva.

Na sjednici je donesena i Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje štete nastale uslijed prirodne nepogode - olujna bura u općini Tomislavgrad u ukupnom iznosu od 42.176 maraka.

Razmatran je Prijedlog i donesena Odluka o izdvajanju dodatnih sredstava za implementaciju mjera energetske efikasnosti na objektu Osnovna škola Drvar, a koji je uključen u projekt "Energetska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH za 2019. godinu u iznosu od 43.000 maraka.

Donesena je i Odluka o odobravanju Projekta adrenalinski park "MI-VAL", posebni oblici turizma, eko-agro proizvodnja na lokaciji "Miši-Trumača" na području općine Livno. Postupak dodjele koncesije provest će se po proceduri nadmetanja po pozivu, a vrijeme trajanja koncesije prema Odluci određuje se na 30 godina.

Također, Vlada je opunomoćila županijsku ministricu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasiliju Broćetu za potpisivanje Sporazuma o produljenju roka važenja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u djelatnosti zdravstva na području HBŽ-a, stoji u priopćenju.