Vjekoslav Bevanda: Milanović je došao kao prijatelj svih naroda u BiH

Vjekoslav Bevanda, Zoran Milanović, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, akcize, proračun, Proračun BIH, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, turisti, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Denis Zvizdić, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda

... Bosni i Hercegovini ili, točnije, zbog posjeta Mostaru, jednom od bh. gradova koji bi trebao imati isti značaj kao i Sarajevo, Banja Luka, Tuzla ili Brčko.

U izvješćivanju o dolasku ovog visokog gosta posebno čudi činjenica da niko od autora brojnih tekstova ili priloga nije uzeo u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska, baš kao i Republika Srbija, supotpisnica Daytonskoga mirovnog sporazuma, članica Europske unije i, uz to, članica Vijeća za provedbu mira te da je, samim tim, obvezna pomagati u rješavanju nastalih problema i sukoba.

Premijer Milanović je došao kao prijatelj svih naroda koji žive na prostoru BiH i sve poruke koje je rekao javno, na konferenciji za novinare, bile su poruke mira, podrške i europskog puta. Rekao je da nije došao da bi govorio o unutarnjim problemima i o tome tko je prosvjedovao i zbog čega.

Premijer Milanović je u više navrata, tijekom obraćanja medijima, jasno istaknuo da će se zalagati da BiH dobije jasniju europsku perspektivu kandidata i da se nemiri ne bi dogodili da je Europska unija, čija je Hrvatska članica, imala koherentniju i jasniju politiku. On je rekao da je došao skrenuti strasti na drugu temu i da je to svakako europski put BiH.

Zbog svega navedenog postavlja se pitanje zašto ove poruke koje nose dobronamjernost za sve građane BiH može neko okarakterizirati kao neprijateljske i zlonamjerne pa se nameće odgovor da pozitivna ideja podrške i skretanja pažnje Europskoj uniji na poticanje veće zainteresiranosti za situaciju u BiH nekome ipak nije u interesu.

Ovim putem, također, ističemo i činjenicu da je najava dolaska premijera Milanovića u BiH urađena po svim procedurama diplomatskog protokola, pa su potpuno netačni navodi članova Predsjedništva BiH izneseni u sredstvima javnog informiranja. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zadržava pravo pozvati i primiti kolege predsjednike vlada drugih država bez potrebe traženja bilo čije suglasnosti.

Predsjedavajući Bevanda je cjelokupan mandat radio na regionalnom povezivanju i jačanju suradnje političkih činioca regije. U tome je imao punu podršku susjeda. Tako i posjeta premijera Milanovića predstavlja put koji može kreirati sigurno i stabilno društveno okruženje koje je preduvjet za brži put BiH prema Europskoj uniji.

Zbog svega navedenog zahvalni smo premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću na podršci koju nam je dao i uvijek ćemo davati podršku i rado primati pruženu ruku susjeda i prijatelja, navodi se u priopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.