Vijeće ministara BiH traži vraćanje ‘bijelog kruha’!?

zvizdic

... i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa i da se naknada za takozvani bijeli kruh izabranim i imenovanim dužnosnicima ponovo isplaćuje, i to šest mjeseci. Ovaj prijedlog zakona uvršten je i na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazane za 17. ožujka, piše Dnevni avaz.

Plaćeni nerad
To se desilo samo dan nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH konačno usvojio zakonsko rješenje koje potpuno ukida ovu beneficiju, a nakon što je na prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH to još prije godinu učinio Predstavnički dom.

Ovaj prijedlog zakona tek čeka komisijska faza, na kojoj će biti utvrđivani njegov ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom te druge opravdanosti njegovog donošenja.

Protiv ukidanja „bijelog kruha" u oba doma su proteklu godinu bili zastupnici i delegati HDZ-a, no iznenađuje to što su u Vijeću ministara BiH i kadrovi SDA i SDS-a podržali sada prijedlog Ministarstva financija, jer su poslanici i delegati tih stranaka u Parlamentu BiH, kao i oni iz SNSD-a, jednoglasno podržali prijedlog SBB-a da se ova naknada za nerad potpuno ukine.

Siti vuci
Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu, govoreći ranije o mogućnosti da Vijeće ministara izglasa vraćanje „bijelog kruha", najavio je da će SBB tražiti da se u amandmanskoj fazi ovog zakona traži brisanje te odredbe. On je potcrtao da je ukidanje „bijelog kruha" zahtjev građana i da oni nisu tražili da se ukine „ni pola, ni frtalj bijelog kruha, nego cijeli".

Velike otpremnine
Vijeće ministara predlaže i da u slučaju otkaza zbog prekobrojnosti zaposleni u institucijama BiH dobiju otpremninu u iznosu od šest njihovih neto plaća, a oni s najmanje 15 godina radnog staža 12 neto plaća. Za redovni odlazak u mirovinu zaposlenima u institucijama BiH, među kojima su i zaposleni u diplomatsko-konzularnim i vojno-diplomatskim predstavništvima, predviđena je otpremnina u iznosu od šest plaća. Arnaut je ranije najavio i mogućnost da će SBB tražiti ukidanje isplate otpremnina u institucijama BiH.