Vesna Pusić: Pet entiteta u BiH, od kojih jedan hrvatski, samo jedna od sugestija

Vesna Pusić, BIH, Vesna Pusić, Treći entitet, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, Željko Olujić, Presuda u Hagu, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, HNS, član HNS-a, Vesna Pusić, Carl Bidt, Carl Bildt, antihrvatske snage, Vesna Pusić, lustracija, lustracijom do slobode, udbaški aparat, UDBA, Hrvatska, peta kolona, udbaški aparat, UDBA, Stipe Mesić, Vesna Pusić, Vesna Pusić, sporazum Drnovšek-Račan, Zdravko Tomac, veleposlanici, Vesna Pusić, Vesna Cvjetković , DORH, USKOK-ove optužbe
Prema mom mišljenju, to prilike u BiH ne bi usložilo jer ovo što postoji je dovelo do pat pozicije iz koje se BiH mora na neki novi način ponovno uspostaviti i početi ponovno graditi državu. Sugestija o pet entiteta, tri koja priznaju postojeće starce na terenu i dva koja projiciraju poziv na buduće stanje, jest samo jedna od ideja, obrazložila je Pusić.

Ona je, nadalje, istaknula da nitko iz Hrvatske neće bilo što htjeti, moći niti biti u prilici nametati BiH. No, smatra Pusić, bitna je otvorena rasprava o tome kako osigurati da BiH gradi svoje institucije države i odgovornost za to je na svima u regiji.

Ovaj klijentelistički pristup gdje se stalno gleda tko će ti riješiti tvoje probleme, izvana ili odnekud, ili s nekim drugim metodama, nešto je što se jednostavno neće dogoditi. Mi kao zemlje u regiji moramo biti u stanju preuzeti odgovornost za vlastitu regiju i zato moramo biti u stanju otvoreno razgovarati o različitim opcijama, dodala je hrvatska političarka za RSE.

Ukazala je i kako, s obzirom na zagađenost političkog terena, postoji velika vjerojatnost da je u političkim elitama jedna izrazito negativna selekcija. No, kaže Pusić, postoje i poslovne, kulturne i obrazovne elite, ljudi iz različitih područja života koji su snaga koju treba animirati da se angažiraju na definiranju načina kako će se BiH izgraditi kao država, dok su onda i unutar toga, stupnjevi autonomije pojedinih jedinica dodatna tema.

Ali, za početak je pitanje kako izgraditi državu koja u ovom trenutku nije funkcionalna, zaključuje ona.

DL