FOTO  Veličanstveni skup HDZ-a i HNS-a u Širokom Brijegu

HDZ BiH, HNS BiH, Široki Brijeg
... u konačnici mora donijeti apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH", rekao je na veličanstvenom predizbornom skupu u Širokom Brijegu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović.

„Razmišljali smo da li uopće praviti predizborne skupove, ali tridesetak tisuća posjetitelja na našim dosad održanim skupovima govori nam da bi napravili grešku da nismo i ovaj vid komunikacije iskoristili s vama. To nam potvrđuje i večeras ova dvorana do kraja ispunjena našim žiteljima, našom mladosti i našim damama zbog toga jedan poseban pozdrav svima njima", poručio je dr. Čović.

U svom govoru dr. Čović se osvrnuo i na prošlost i same početke HDZ-a BiH te njene osnivače dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška te kazao: „Mi smo uistinu stranka budućnosti i razmišljamo da upravo sa svim drugim strankama koje slično vide budućnost hrvatskog naroda djelujemo kroz veliki projekt Hrvatskog narodnog sabora. Dotaknuti ću se prošlosti zbog ove dvije veličine ispred nas na slikama, dva vizionara, dva najveća sina hrvatskoga naroda u modernijoj povijesti Hrvata, dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Mi smo povezali sve ono što su oni baštinili, što su oni zacrtali u svojoj vizionarskoj misli. Danas to radimo na jedan drugačiji način, način da slijedimo njihov put, da jednostavno damo novu dimenziju budućnosti HDZ-a i politike Hrvata u BiH.

Poruka onima koji su vjerovali da mogu raskomadati hrvatsko nacionalno biće i koji su na taj način mislili da nas mogu istjerati iz BiH: Uzalud vam trud. Niste u tome uspjeli, morat ćete praviti novu strategiju, a ta strategija će biti zacrtana od predstavnika HNS-a i HDZ-a BiH.

Svjestan sam težine posla koji stoji ispred nas, jer vidjeli ste maloprije iz ovog skeča koji oslikava zbilju BiH. Ja sam siguran da mnogi od onih koji žele dobro svojoj djeci u BiH, da neće moći graditi budućnost u BiH bez nas, neće moći bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda praviti vlast, kako u Predsjedništvu BiH, tako i na entitetskoj razini", rekao je dr. Čović.

U punoj športskoj dvorani „Pecara" predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, misleći na budućnost je poručio: „Hrvatski narod naše Hercegovine i moga Širokog Brijega je ponosan da bi odustao od ideje ovih velikana. Stoga veliki hrvatski odgovor ste vi, taj odgovor je ovo kolo koje smo vidjeli ovdje, ono je povezalo sve, od Neuma, pa preko Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Orašja, pa nazad kroz Središnju Bosnu, pa evo sve do Širokoga Brijega. To je i ova poruka koju smo čuli od predsjednika Tomislava Karamarka i svih naših prijatelja iz Republike Hrvatske koji stoje iza ovog velikoga projekta. Odgovor je i ovo što ste čuli od predsjednika EPP-a, koji vrlo jasno ukazuje koja je uloga HDZ BiH u ovom velikom projektu HNS-a.

Mnogi nas večeras diljem svijeta gledaju preko internetske televizije HDZ BiH i slušaju što mi govorimo i oni su uz nas. Njihovo srce je uz nas, pa i radi njih ću kazati nekoliko riječi o ovom hrvatskom odgovoru. To je naš jezik, identitet, naša kulturna baština. Istina, ako nigdje, mi to u Širokom Brijegu, našoj Zapadnoj Hercegovini možemo u punini prakticirati i to radimo već stoljećima. Iz ovog našeg hercegovačkog kraja moramo poslati poruku za sve druge ljude kojima nije tako lako, a žele biti Hrvati, žele biti svoji na svome, jer tamo gdje nije bilo vlasti HDZ-a, gdje nije bilo onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu u odorama Hrvatskog vijeća obrane, danas Hrvata nema. Tamo gdje nije djelovala Herceg-Bosna danas su Hrvati ostali na jedan posto u svojim krajevima. Kako bi njih očuvali na njihovim prostorima, ognjištima, moramo slati ove poruke večeras odavde, a i sa svih ovih skupova.

Izgradili smo hrvatsko Sveučilište u Mostaru, jedino javno Sveučilište na hrvatskom jeziku. Izgradili smo jednu od najmodernijih bolnica KBC Mostar. Siguran sam da ono što vidimo je put kako se brine i štiti svoje, svoj identitet koji je ovdje već tisućljećima. Moramo se boriti da ova naša mladost može maštati o svojoj budućnosti ovdje.

Želimo kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava BiH, i vrlo jasno ću kazati, dobit ćemo ga iduće godine kada se vratimo u vlast" rekao je dr. Čović.

Predsjednik Čović osvrnuo se i na sedam odgovora politike HDZ-a i HNS-a BiH. „Prvo pitanje koje moramo riješiti je ustavna reforma BiH. Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Moramo stvoriti uvjete za ulaganja i gospodarski razvoj raznim poreznim olakšicama. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Moramo zaštititi naše branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. Čuvati naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu. Moramo sačuvati svoj identitet. To je hrvatski odgovor" zaključio je dr. Čović.

Predrag Kožul, predsjednik ŽO HDZ BiH ZHŽ u svom obraćanju okupljenima je kazao: „Hrvatski narodni sabor nam je bio potreban kao kruh. Odgovor je to na, zlonamjernu i sustavnu zlouporabu političke ovlasti. Tu mislim na osam godina Željka Komšića i četiri godine platforme. U prvom redu odgovor je to na onaj hrvatski krik, stalne zahtjeve svega hrvatskog u obje naše domovine, svih relevantnih hrvatskih institucija, Sveučilišta, Crkve, kulturnih institucija, do svih angažiranih pojedinaca. To je krik i zahtjev za zajedništvom i slogom Hrvata u BiH, kao preduvjetom našeg političkog, ali i biološkog opstanka."

U ime HDZ-a RH, svim okupljenima obratila se članica Predsjedništva HDZ-a RH i gradonačelnica Knina, Josipa Rimac koja je kazala „Možda je bilo nekih lutanja HDZ-a RH u odnosu prema Hrvatima u BiH. No, Tomislav Karamarko ima jasnu poruku i jasan stav: „Mi smo jedan narod koji živi u dvije države." Sva pitanja koja se tiču hrvatskog naroda u BiH, tiču se i Hrvata u Republici Hrvatskoj. Ovo je trenutak u kome se morate izboriti za svoja prava u svojoj državi. Upravo, predsjednik HDZ-a RH, Tomislav Karamarko i članovi Predsjedništva daju nesebičnu podršku ovom projektu za kojeg se zalaže dr. Dragan Čović i svi koji su okupljeni oko HNS-a BiH kako bi dali vrlo jasan odgovor" rekla je Rimac.

Zdenko Ćosić, nositelj liste HNS BiH za Skupštinu ZHŽ ovom prigodom je kazao: „U našoj je županiji najviše glasova i najviše mandata osvojio HDZ BiH. Međutim, dogodilo se da HDZ BiH nije participirao u toj vlasti sve do 2010. godine. Upravo je to razdoblje kada je izuzevši ratna stradanja ova županija doživjela najveći slom, moralni, ljudski, financijski. Sjetimo se da tadašnja vlada na čijem je čelu bio čovjek koji je imao samo četiri mandata u Skupštini u odnosu na naših devet, koji smo bili u opoziciji, nije dočekao kraj mandata, pobjegao je. Drugi je događaj prošli izbori, kada je HDZ BiH dobio najviše glasova hrvatskog naroda u BiH, ali se dogodilo isto, napravila se neka platforma od ljudi koje nismo birali, koja se događa samo u totalitarnim sustavima.

Upravo zbog tog su dr. Čović i dr. Ljubić sjeli za stol i kazali idemo okupiti sve hrvatske potencijale, idemo kazati svima da hrvatski narod nikad neće pristati na odricanje svojih prava. Upravo smo mi prepreka onima koji žele podijeliti BiH na Srpsku i Bošnjačku, zato je ovo hrvatski odgovor" istaknuo je Ćosić.

Radoslav Luburić, nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH kazao je kako platformaška vlast svakodnevno zlostavlja hrvatski narod, razvlaščujući županije. Svakako to ne bi bilo izvodivo bez uključenosti pojedinih hrvata ove naše županije. Trebamo pošteniju i pravedniju raspodjelu PDV-a, koja će biti jednaka za sve u F BiH. Zar je jedan stanovnik naše županije duplo manje vrijedan nego u Sarajevu. Katastrofalno je to, da je Federalni zavod za statistiku iznio podatke da u našoj županiji živi 20 posto manje stanovništva nego što je to pokazao popis iz 2013., te je samim tim raspodjelom prihoda ovoj županiji proračun oštećen za četiri miliona maraka godišnje. Dosta je bilo politike Hercegovina radi, a Sarajevo se gradi" poručio je Luburić.

Član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HSP dr. Ante Starčević, Milijan Nakić ovom prigodom je poručio „Ogromna mi je čast što smo dio ove velike koalicije, što ćemo zasigurno pobijediti na ovim izborima. Ja vas kao jedan mali čovjek molim da ove zadnje dane iziđemo kao vojska, da dođemo do svakoga našega glasača, te da naša pobjeda bude veća nego ikada" kazao je Nakić.

Monika Tomić, nositeljica liste za Zastupnički dom PS BiH je rekla: „Moje srce kao i vaše kuca za hrvatski narod, te mi kaže da nikada nije kasno za prave stvari, a to nam nudi HDZ i HNS BiH, kroz hrvatski odgovor, hrvatski izbor i našeg predsjednika dr. Dragana Čovića. Mi ne vodimo politiku prošlosti. Mi vjerujemo da se izbori odnose na sve probleme ljudi. Politici se moraju vratiti vrijednosti poput obitelji, učenja, poštenja, odricanja za čovjeka, briga za nemoćne, za umirovljenike, za branitelje, za mlade. Mi moramo živjeti vrijednosti bavljenja politikom, te na tome želim i ja raditi, te vrijednosti želim i ja afirmirati, to je prijatelji, moja i vaša zadaća, toliko vi zaslužujete od nas. Naš program je sretan Hrvat u Širokom Brijegu, u Bugojnu, Mostaru, Vitezu ili Odžaku. Naš program je bolja i pravednija BiH, BiH po mjeri tri naroda."

U gradskoj športskoj dvorani „Pecara" upriličen je i bogat kulturno zabavni program, kroz izvedbe folklora, glazbene akademije Široki Brijeg, te je izvedena predstava „Bosanski lonac", a svojim glazbenim hitovima publiku je zabavljao Mate Bulić.