VELEPOSLANICA BEZ DIPLOME Kožul tražio pojašnjenje o nezakonitom imenovanju Martine Mlinarević

Predrag Kožul , Martina Mlinarević - Sopta

Zastupnik HDZ-BiH u Zastupničkom domu Parlamenta na jučerašnjoj sjednici tog visokog zakonodavnog tijela postavio je zastupničko pitanje ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković (SDA), a tiče se imenovanja veleposlanice BiH u Češkoj, Martine Mlinarević, javlja HMS.

Kožul je uputio pitanje ministrici Turković, a kako ona nije nazočila sjednici Parlamenta HDZ-ov zastupnik najavio je da će pitanje dostaviti i u pisanoj formi, na koje očekuje pravovaljan odgovor.

Kožul je citirao Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva vanjskih poslova BiH, koji u članku 43., točka 40 kaže da, pored općih uvjeta propisanih zakonom veleposlanik mora ispunjavati i sljedeće posebne uvjete “Visoka stručna sprema, VII stupanj“.

“Kao što javnost,a i mi ovdje znamo, kod imenovanja recentnih veleposlanika, a što se tiče Republike Češke od strane Predsjedništva BiH predložena je osoba koja ne zadovoljava ovaj posebni uvjet iz pravilnika o unutarnjem ustrojstvu MVP BiH“, rekao je Kožul.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH podsjeća da su klubovi zastupnika u ZD PS BiH zauzeli principijelan stav oko imenovanja tajnika Zajedničke službe Parlamenta BiH.

-Tako da nam ta principijelnost daje za pravo inzistirati na jednakom takvom pristupu na razini Vijeća ministara BiH i pojedinih ministarstava. Nadam se da će ta naša principijelnost naći odjeka i u poslovanju Vijeća ministara, pojedinih ministarstava, a posebno kod ovih suspektnih o važnih imenovanja, rekao je Kožul.

On se također upitao na koji će način Mlinarević primati plaću iz MVP BiH.

-Ministricu ću također pitati kako kod eventualnog imenovanja riješiti pitanje radno-pravnog statusa imenovanog veleposlanika. Pitanje plaće i koeficijenta, a sukladno ovome pravilniku o unutarnjem ustrojstvu, rekao je Kožul istaknuvši da će poslati precizan pisani upit ministrici Turković na koji očekuje odgovor u pisanoj formi.

Podsjetimo, na prijedlog drugog bošnjačkog člana Željka Komšića, Predsjedništvo BiH imenovalo je Martinu Mlinarević za opunomoćenu veleposlanicu BiH u Češkoj, iako nema visoku stručnu spremu, odnosno fakultetsku diplomu, prenosi HMS.