Valentin Inzko: Imam simpatije za probleme Hrvata

Valentin Inzko
Prije dolaska u Washington Inzko je podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda izvještaj o stanju u BiH s porukom da se zemlja nalazi u najtežoj krizi nakon okončanja rata 1995. godine.

On je posebno naglasio problem s negiranjem državnih institucija koje dolazi iz Banje Luke, odnosno bh. entiteta Republike srpske, čije političko čelništvo želi provesti referendum o ukidanju sudstva i tužiteljstva na državnoj razini.

„Osobno mislim da do referenduma neće doći. Ili će ga Republika srpska povući ili ćemo to učiniti mi, tako da neće više biti za neki referendum zakonske osnove.“

Visoki predstavnik neće poduzimati nikakve mjere u pogledu toga referenduma dok se ne vrati s puta po Sjedinjenim Državama. U intervju koji je dao Bosanskom servisu Glasa Amerike Inzko je govorio i o hrvatskom pitanju u BiH.

"Hrvati su imali sastanak, govorim o Hrvatskom narodnom saboru, što je u okviru Ustava, a sve što je u okviru Ustava i zakona može se raditi. Ja imam puno simpatija za sve brige koje imaju Hrvati. Međunarodna zajednica se treba u narednom periodu više baviti tim hrvatskim pitanjem. Mi obično govorimo o entitetima ili o Banjoj Luci, ali malo govorimo o Hrvatima. To će biti, sigurno, moj sljedeći zadatak poslije formiranja državne vlasti u kojoj, naravno, želim vidjeti i Hrvate“, kazao je Inzko.

Američka predstavnica u Ujedinjenim narodima Rosemary Di Carlo prenijela je u Vijeću sigurnosti UN-a da njena vlada u potpunosti podržava visokog međunarodnog predstavnika i njegov stav da su vlasti RS-a pozivom na referendum o ukidanju državnog suda i tužilaštva najozbiljnije prekršile Dejtonski mirovni sporazum.

“Mi smo u procesu ozbiljnog razmišljanja da provedemo svoje vlastite mjere kojima bi se dala potpora Daytonu kao i državnim institucijama u BiH bude li to neophodno”, kazala je Di Carlo.

Valentin Inzko u srijedu je o situaciji u BiH u State Departmentu razgovarao sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom te njegovim pomoćnikom Thomasom Countrymanom.

Fena