Valentin Inzko: Hrvat mora biti na čelu Savjeta ministara BiH, ali HDZ ovdje treba izuzetno jakog kandidata

...vlasti u BiH, Incko kaže da platforma ima šansu ali je jako delikatno pitanje oko Hrvata. On je najavio da će se pitanjem položaja Hrvata "ozbiljnije" pozabaviti odmah nakon što BiH dobije izvršnu vlast.

"U svakom slučaju neke stvari se moraju mijenjati i zato ću ja, odmah poslije konstituiranja vlasti, razmisliti kako se to može popraviti. Hrvat mora biti na čelu Savjeta ministara BiH i ja to podržavam, a HDZ treba da predloži jednog jakog kandidata", dodao je Inzko.

On tvrdi da nije sugerisao glavnom tužitelju BiH Miloradu Barašinu da podnese ostavku, već da je samo razgovarao sa njim, dodavši da domaće institucije moraju da rješavaju probleme i jačaju ugled tih institucija, uključujući i pravosudne.

Komentarijući činjenicu da nastojanja aktuelne vlasti u Srbiji da "otopi odnose između Beograda i Sarajeva" nema pozitivnog odjeka u bošnjačkim političkim krugovima, Incko je rekao da podržava inicijative presjednika Srbije Borisa Tadića i njegovu politiku, jer je ona konstruktivna i pozitivna.

"Smatram da se to što on radi mora više cijeniti. Oduševljen sam činjenicom da će uskoro posjetiti BiH, ta njegova posjeta biće pozitivan signal za cijeli region, pogotovo za bilateralne odnose između Beograda i Sarajeva", rekao je Incko.

RTRS