Usvojeno mišljenje Odbora za razvoj Europskog parlamenta o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi

željana zovko

... klimatskoj pravdi u čijoj je izradi sudjelovala zastupnica Željana Zovko kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranke.

Zovko je u svojim amandmanima podsjetila kako su zbog sociokulturnih i gospodarskih prepreka, siromaštva i ovisnosti o lokalnim resursima za njihov život, žene osjetljive na štetne učinke klimatskih rizika. Nadalje, pozvala je na daljnji razvoja politika ili na bolju provedbu postojećih politika kako bi pravilno odgovorili na ekonomske, medicinske i psihološke potrebe žena u kriznim situacijama, poput onih nakon prirodnih katastrofa.

Također, Zovko je naglasila važnost uključivanja svih dijelova društva, posebno žene i druge ranjive skupine društva, u donošenje odluka vezanih za sprječavanje klimatskih promjena te poticanja investicija, kako bi im se omogućilo da u skladu s tim imaju koristi. Smatra da je potrebno promijeniti paradigmu i rodna pitanja staviti u središte napora za upravljanje klimom i ulaganja u tom području.

Zovko je naglasila i potrebu za rješavanjem rodno diferenciranih investicijskih rizika u održivoj poljoprivredi.

„EU mora pomoći zemljama u razvoju u reformi diskriminacijskih zakona koji ograničavaju vlasništvo žena i njihov pristup proizvodnim sredstvima, pristup financijskim instrumentima i tehnologijama, posebice u području poljoprivrede", stoji u usvojenom amandmanu zastupnice Zovko.

Zovko je pozvala na daljnji razvoj politika koje će omogućiti pristup dostupnim, pouzdanim i suvremenim energetskim izvorima, u skladu s ciljem održivog razvoja broj 7 te je naglasila potrebu otklanjanja investicijskih barijera koje su ženama nametnute u području energije kako bi se ubrzao univerzalni pristup energiji.