Usvojen HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

colak
Za predloženi zakon glasovalo je osam izaslanika, četiri su bila protiv, a dva suzdržana. Iz Federacije je pet izaslanika bilo za i četiri protiv, dok su iz RS-a tri izaslanika glasovala za, a dva su bila suzdržana.

Kako navode predlagači, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor izaslanika u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Klub bošnjačkih izaslanika je na jednoj od ranijih sjednica predloženi zakon proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, te je predmet upućen Ustavom sudu BiH koji je utvrdio da prijedlogom tog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda i da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba provesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Tadić i Nović: Usvojene izmjene neće proći u Zastupničkom domu PS BIH

Izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Safet Softić, predsjedavajući i izaslanik Kluba Srba Sredoje Nović i Ognjen Tadić izjavili su novinarima da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su danas na prijedlog izaslanika iz hrvatskog naroda usvojene na sjednici Doma naroda, neće dobiti podršku u Zastupničkom domu PSBiH.

''Iz formalnih razloga nije nam jasno zbog čega predlagač stavlja ovako važan zakon u hitnu proceduru bez mogućnosti da izaslanici na bilo koji način amandmanima utiču na sadržaj ponuđenog teksta. Glasovali smo protiv tog prijedloga jer smatramo da rješenja Kluba Hrvata uvode još veći stepen diskriminacije u izborno zakonodavstvo'', kazao je Softić.

Navodeći da je bilo bolje da je Prijedlog Kluba Hrvata bio upućen u redovnu proceduru, Sredoje Nović naglašava da je trebalo biti više dogovora među političkim strankama o pitanja u vezi s izbornim procesom.

''Mislim da taj zakon neće proći u Zastupničkom domu i očekivati je novi izborni zakon, koji donosi nešto novo i mislim da će se prvi put nakon rata moći uspostaviti da i Srbi imaju svoj klub. Također, po tom prijedlogu neće više biti mogućnost da županije predlažu, kako je to do sada bilo, u skupštinama već da će biti zajamčeno mjesto Srbima u Domu naroda Parlamenta FBiH'', kazao je Nović.

Tadić je uvjeren da će prije zakazivanja sljedećih općih izbora u listopadu 2018. godine pitanja koja se tiču odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Denisa Zvizdića biti riješena.

''Shodno tome mislim da je razuman stav izaslanika iz reda Saveza za promjene i Srpske demokratske stranke da ni na koji način ne stvaraju dodatne tenzije u ovoj situaciji i da otvoreno pitanje između predstavnika Bošnjaka i Hrvata u ovoj prvoj fazi prepuste njima uz nadu da će oni taj dogovor postići uskoro te da ćemo zajedno prema utvrđenom dogovoru imati priliku da se izjasnimo također u parlamentarnoj proceduri'', kazao je Tadić.

Bariša Čolak: Smiriti tenzije i izbjeći sukobe

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak je kazao da misli da im u ovom trenutku ne trebaju nikakve tenzije i sukobi, nego da im treba razum da ovo pitanje što je moguće prije riješe.

''Na žalost, izgubili smo dosta vremena, ali mi ne trebamo, što narod kaže, 'za prolivenim mlijekom plakati', trebamo dobro iskoristiti vrijeme pred nama da bismo došli do izmjena i dopuna Izbornog zakona koji će omogućiti, ne smo provedbu izbora, nego i implementiranje izbornih rezultata'', kazao je Čolak.

Spremni smo, naveo je on, prihvatiti svako rješenje, ''ne samo ovo rješenje koje smo mi predložili, koje uvažava princip legitimne zastupljenosti".

Čolak je predložio zaključak kojim bi Dom naroda predložio Zastupničkom domu da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

''Ukoliko se zaista želi prihvatiti ovaj zakon, može se prihvati po hitnom postupku i proći. Ukoliko se zaista ne želi prihvatiti, znam da ima dovoljno glasova u Zastupničkom domu da on neće biti prihvaćen, pa barem da uštedimo vrijeme'', naveo je Čolak.