Ustavni sud FBiH nema se o čemu očitovati; SIP ima posljednju riječ!

Ljubić je to kazao komentirajući odluku predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto da povuče zahtjev za preispitivanje više odluka o izboru novog rukovodstva u Federaciji BiH.

- Ustavni sud FBiH nema se o čemu očitovati kada je SIP već konstatirao da je izbor federalne vlasti nezakonit. Prema meni, odluka Ustavnog suda potpuno je nepotrebna i izlišna. Suspenzija OHR-a je privremena. Ako se nitko nije žalio po odluci SIP-a, ona treba postati pravosnažna, što znači da se ponovo mora ući u konstituiranje Doma naroda FBiH - rekao je Ljubić, piše Dnevni avaz.

Predsjednik HDZ-a 1990 i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić susreli su se jučer popodne u sjedištu OHR-a u Sarajevu s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i prvim zamjenikom Roderickom Moorom.

Ljubić je za Avaz potvrdio da se susreo sa čelnicima OHR-a te da su razgovarali o aktuelnoj političkoj krizi. Prvim ljudima međunarodne zajednice u našoj zemlji iz dva HDZ-a je poručeno kako nakon povlačenja zahtjeva za preispitivanje odluka o formiranju federalne vlasti pred Ustavnim sudom FBiH, na snazi mora ostati ranija odluka SIP-a da je vlast nezakonito formirana.

Inzko u akciji: Suspendirana i nadležnost Suda BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je nalogom kojim je poništio odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) suspendirao i Sud BiH, koji je nadležan da odlučuje po žalbama na odluke SIP-a, rekao je bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić.

Simić je istaknuo kako je Inzko odlučio prvi put objaviti nalog, a ne odluku kao do sada, jer je odluka obaveznog, a nalog privremenog karaktera do odluke Ustavnog suda FBiH.

'Zanimljivo je da je nalogom suspendirano postupanje Suda BiH, koji je nadležan odlučivati po žalbi na odluku SIP-a. Sud BiH je mogao ispraviti pogrešku SIP-a, ako je postojala. Zato je ovo suspenzija Suda BiH od visokog predstavnika u BiH'', obrazložio je Simić.

On je dodao kako nalogom Inzko nije dopustio da se Sud BiH izjasni na odluku SIP-a, čime je pokazao ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije, piše ''Glas Srpske".

''Na nepouzdanost Suda BiH od ranije se upozorava, ali nikada nije uslijedio nalog za neku njegovu odluku, kada su u pitanju bili interesi Republike Srpske, već naprotiv sada, kada je postojao strah da Sud BiH ne bi potvrdio odluku SIP-a'', istaknuo je Simić.

Pravni ekspert i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda FBiH Mirko Bošković rekao je kako se u pravnoj praksi koristi nalog kada određena odluka, bez mogućnosti žalbe i bez ikakvog pogovora, mora da bude sprovedena.

''Ovaj nalog visokog predstavnika je svojevrsni presedan u bogatoj postdejtonskoj BiH, u kojoj su se donosile različite odluke i dešavale intervencije'', rekao je Bošković i dodao da kada se izda nalog, onda nijedna druga institucija ne može bilo šta poduzimati, dok je taj nalog na snazi.

Inzko je u ponedjeljak suspendirao odluke SIP-a, koji je na sjednici 24. ožujka, utvrdio da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije sproveden u skladu sa Izbornim zakonom i kojim se poništava njihov izbor. SIP je utvrdilo i da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje federalnog Doma naroda.

(Srna)