Urednik kritičan prema Josipoviću bit će u zatvoru sve dok ne prođu izbori!

Politika, otac Ive Josipovića

''Nemoćan sam. Tužit ću sve medije za laži. Postupak mi je montiran, ležim u zatvoru, a 'nesmim se branit'. Obitelji Sočan sam spasio kuću, mnogo djece pomogao u operacijama, godinu dana rastegao ovrhe ilegalnih RBA banaka. Humanitarnu su mi podvalili, Josipović, Ostojić i Perković su uništili mene i moj portal. Izoliran sam, optužen i osramoćen. Bože kazni ih, jer ovo je neviđen politički progon novinara u 21. stoljeću'', napisao je vlasnik portala Udarno.com na samu Novu godinu.

Eterović u zatvoru, a portal mu je ugašen

U međuvremenu, portal mu je ugašen te su sada nedostupni i tekstovi u kojima je Eterović zbog zaštite kriminala prozivao aktualnog predsjednika Ivu Josipovića, glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i njegovog prethodnika Mladena Bajića. Nemoguće je sada pronaći i tekst u kojem je tvrdio da je Ante Josipović, otac aktualnog predsjednik, umiješan u političko ubojstvo obitelji Ševo u Italiji.

Eterovićeva odvjetnica, Ana Perković-Žaja, ali i predsjednica udruge Zviždač, Vesna Balenović, uvjerene su da je glavni urednik portala Udarno u zatvoru zbog političkih razloga, odnosno da ne bi i dalje pisao o Josipoviću uoči predsjedničkih izbora, a ne zbog kaznenog djela prevare.

Odvjetnica: Uvjerena sam da su mu namjestili

''To za što ga terete moglo se istražiti i drugačije, odnosno kasnije, jer nije postajala mogućnost da predmet ode u zastaru. No, njegovo uhićenje tempirano je baš uoči izbora. Uhićen je 9. prosinca, a pritvor mu završava 9. siječnja, nakon čega će sudac odlučiti hoće li ga pustiti ili još zadržati. U istražnom zatvoru je, dakle, baš u vrijeme kampanje. Toni je zadržan da, navodno, ne bi utjecao na svjedoke. No, tih tri-četiri svjedoka mogli su ispitati za tri dana, što znači da su ga odavno mogli pustiti. Sve to upućuje na zaključak da je u pitanju politička pozadina uhićenja. Uvjerena sam, osim toga, da je Eteroviću namješteno kazneno djelo za koje ga se sada tereti (lažna humanitarna akcija). Jer njemu je prije nekoliko mjeseci u redakciju došla uplakana žena koja je tvrdila da joj treba hitno pomoći da bi joj dijete preživjelo. Donijela je papire za koje je tvrdila da su liječnička dokumentacija te fotografiju djeteta, za koju je kasnije utvrđeno da se radi o slici djeteta iz Rusije. Kada je Toni shvatio da se radi o prijevari, pokušao je doći do te žene, ali ona se više nije javljala. Na portalu je potom objavio da je pogriješio te je dotad prikupljeni novac htio preusmjeriti u neku drugu humanitarnu akciju. No uhićenjem ga je preduhitrila policija. Zbog svega toga, uvjerena sam da je pravi razlog njegova uhićenja upravo njegova eliminacija iz javnog života, odnosno da ne bi i dalje pisao o Ivi Josipoviću uoči predsjedničkih izbora'', ističe odvjetnica Ana Perković-Žaja.

Podsjetimo ovdje da policija sumnjiči Tonija Eterovića za više kaznenih djela prijevare, te kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na štetu više fizičkih i pravnih osoba u RH, a i u inozemstvu.

Balenović: Zašto ne privode krupne kriminalce?

U policijskom izvješću navodi se da se 32-godišnjak sumnjiči, među ostalim, da je "11. rujna na internetskom portalu kao odgovorna osoba objavio tekst u kojem je naveo lažne podatke i lažnu fotografiju o teško bolesnom djetetu kojemu je za troškove operacije potrebna novčana pomoć od 15 tisuća eura". Policija navodi da je u tom tekstu naveo kontakt-telefon i žiroračun za uplatu novčanih sredstava koji je otvoren u banci, a koji je na ime udruge čiji je i osnivač.

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, također je uvjerena da se u slučaju Tonija Eterovića radi o političkom progonu.

„Eterovića terete za kazneno djelo teško stotinjak tisuća kuna i odmah su ga, po hitnom postupku, zatvorili, dok osobe koje su počinile kaznena djela teška milijarde ili desetke milijardi kuna i dalje slobodno šeću Hrvatskom. Zato bih poručila Cvitanu i Bajiću da krenu ispravnim redoslijedom te da prvo zatvaraju one za koje postoji osnovana sumnja da su ukrali milijarde, a ne one koje se tereti za sitniš. Mogli su ga privesti i u veljači ili ožujku, nakon izbora pa to ne bi izazivalo sumnju u politički progon. Poznato je da je portal Udarno u zadnje vrijeme objavio više tekstova o Ivi Josipoviću te da je predsjednik Josipović na jednoj televiziji javno prozvao upravo taj portal nakon što je Eterović prvi pisao o ulozi predsjednikovog oca Ante Josipovića u slučaju ubojstva obitelji Ševo u Italiji. Nakon toga je krenuo progon. Uvjerena sam da je to pravi razlog uhićenja i pritvaranja Tonija Eterovića,", podvlači Vesna Balenović.

Hodak: Podsjeća pomalo na uhićenje Bujanca

Poznati odvjetnik i politički analitičar, Zvonimir Hodak, pratio je što se događa s vlasnikom portala Udarno te primijetio da taj slučaj podosta podsjeća na uhićenje i pritvaranje novinara i urednika Velimira Bujanca, kojega je Hodak u tom slučaju zastupao.

Bujanec je, naime, bio uhićen (navodno zbog posjedovanja kokaina) uoči obilježavanja Dana sjećenja u Vukovaru i to u vrijeme kada je upravo on u vrlo gledanoj emisiji 'Bujica' otvarao vruće teme koje su pratile Dan sjećanja, odnosno nasilno postavljanje ćiriličnih ploča u gradu heroju te činjenice da su brojni branitelji najavili da će zbog toga, ali i zbog nehrvatske politike Vlade i predsjednika, bojkotirati državni vrh. I Bujanec je tada tvrdio da mu je droga namještena te da je pravi razlog njegova uhićenja u stvari blokiranje emitiranja 'Bujice'.

''Ne mogu tvrditi da iza Eterovićeva uhićenja stoji politika, jer nemam dokaz za to, no da ovakvi predmeti često imaju političku pozadinu, to je očigledno'', kratko je komentirao Zvonimir Hodak.

direktno.hr