Uređenje BiH kao države tri jednakopravna naroda

Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Kardinal Vinko Puljić, Husein ef. Kavazović

Na sastanku je izražena zabrinutost teškom ekonomskom i socijalnom, ali i sigurnosnom situacijom u kojoj se nalaze narodi i građani BiH, a koja je izravna posljedica sadašnje nefunkcionalne ustavno-pravne organizacije države. Sugovornici su se složili kako je trenutna ekonomska i socijalna situacija u Bosni i Hercegovini dodatni razlog opravdanog nezadovoljstva te da treba žurno uložiti napore kako bi se popravilo stanje na ekonomskom planu, smanjio broj nezaposlenih i socijalno ugroženih građana te stvorili društvo s više pravde i pravičnosti i jednakih prilika za sve.

Zajednički je stav kako je za rješavanje ovakve situacije u BiH ključno uređenje BiH kao države tri jednakopravna naroda.

Na tom tragu dobrodošli su i razgovori između političkih i vjerskih institucija dva naroda u smislu traženja rješenja za budućnost BiH, prema formuli jednakopravnosti te izgradnji BiH kao pravne države u kojoj bi se svi njezini narodi i građani osjećali sigurno i imali sigurnu perspektivu i budućnost kako unutar BiH tako i na njezinom euroatlantskom putu.

Sudionici današnjeg sastanka suglasni su da je na svim razinama odgovornosti potrebno učiniti maksimalne napore kako bi se izbjeglo dodatno podizanje međunacionalnih tenzija te stvorilo društvo jednakopravnih i ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana.

Zaključeno je kako je u tom cilju nužno nastaviti razgovore, kako političkih stranaka tako i vjerskih institucija, s ciljem relaksiranja odnosa između hrvatskog i bošnjačkog naroda u Federaciji BiH, kao i relaksiranje odnosa između sva tri konstitutivna naroda u BiH i izgradnji povjerenja koje je nužnost i realna mogućnost u traženju rješenja reorganiziranja F BiH i izlaza iz teškog ekonomskog i socijalnog stanja u F BiH/BiH.