Uprava Aluminija uputila pismo Mujezinoviću i Vladi FBIH

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar
"Naš problem s enormnom cijenom električne energije, koja u cijeni koštanja aluminija sudjeluje s više od posto, a svjetski standard je u rasponu od 25 do 30 posto, trebamo rješavati i Vi , Vlada FBiH i vladino Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije te mi, skupa s Ferkom i J.P. Elektroprivredom HZ HB, a ne netko sa strane…",poručuje se u pismu iz Uprave Aluminija u kojem se podsjećaju da su od FERK-a očekivali odluku o smanjenju cijene električne energije velikim proizvođačima.
 
"… ali ne samo da je nismo dobili, nego smo grubo zaustavljeni u našim planovima stabiliziranja, pokretanja razvojnih projekata i odskora započeta procesa postupna povećanja proizvodnje", tvrde u Aluminiju te predlažu Vladi FBiH ne samo zajedničke sastanke, nego i donošenje konkretnih mjera, potpora i stimuliranja gospodarstva, kao i očitovanje u vezi s prioritetima makroekonomske i razvojne politike.
 
"Bez toga neće biti izlaska iz krize, a kamo li boljitka!", mišljenja su u Upravi Aluminiju koja se pita zašto Vlada FBiH  do sada nije poduzimala ništa kako bi olakšala poslovanje Aluminiju i drugim velikim proizvođačima.
 
"Naprosto se moramo upitati, jesu li vaša nebriga i ne reagiranje plod nemoći, neznanja ili je, u što ne želimo povjerovati, posrijedi nešto drugo? Nije, valjda, da se teško gospodarsko stanje i kriza, koja je zahvatila sve pore u društvu svjesno prepuštaju stihiji, ili se, ne daj Bože, pouzdajete u to da će sve to za vas i za nas riješiti netko treći?!, pita se u pismu Uprava Aluminija.
 
U pismu se podsjeća da Aluminij d.d. Mostar i Vlada FBiH zajednički rade kroz Povjerenstvo za pripremu i prodaju 88 posto kapitala Aluminija, te da je sav taj posao zakonski institucionaliziran Sporazumom o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, a Aneksom VII., usvojenim 1. lipnja ove godine, Sporazum je produljen do 8. studenoga 2010. godine.
 
"Međutim, nemojte da nas rad na zajedničkom poslu oko privatiziranja odnosno prodaje 88 posto kapitala Aluminija dovede u svojevrsnu stupicu da zaboravimo na to da Aluminij svakodnevice radi u iznimno otežanim uvjetima zbog globalne gospodarske krize i drastična pada cijena metala na svjetskom tržištu, a u tom kontekstu značajan negativan pečat i smetnju našem poslovanju daje preskupa električna energija. Zbog svih tih činitelja skupno prošlu godinu smo, kako je poznato, završili s gubitkom, prvim od obnove proizvodnje u Aluminiju 1997. godine. Taj trend je, na žalost, nastavljen i u ovoj godini. 

Sve nam to, čvrsta smo uvjerenja, daje za pravo očekivati od vas poduzimanje pravodobnih mjera na prevladavanju pobrojanih poteškoća koje nas strateški opterećuju već dulje razdoblje", stoji u pismu Uprave Aluminija d. d. Mostar koje je upućeno federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću i Vladi Federacije BiH.
 
(Fena)