Upitna u FBiH i matematička i politička većina u Parlamentu

parlament

... Federacije BiH završio bez ikakvoga konkretnog rezultata samo je potvrdila dubinu krize u kojoj se nalazi ovaj entitet, piše Večernji list BiH.

Parlament i Vlada faktički ne funkcioniraju od početka ove godine, a pitanja koja bi zakonodavna i izvršna vlast morale rješavati samo se gomilaju.

Iako je najavljena sjednica Vlade Federacije, mali su izgledi da dođe do značajnijeg poboljšanja u funkcionalnosti vlasti. Zahuktala predizborna kampanja čini svoje, baš kao i različiti interesi stranaka unutar parlamentarne većine.

Turbulencija

Nepostojanje suglasnosti oko Izbornoga zakona jedan je od problema koji se s državne razine prenosi i na sve druge, a konkretno unutar Federacije je problem i upravljanje Razvojnom bankom, izgradnja infrastrukture, imenovanja i s tim u vezi pokušaji preglasavanja unutar Vlade... SDA i SBB se međusobno optužuju i za blokadu cestogradnje i druge opstrukcije.

Turbulencije unutar pojedinih stranaka novi su i možda nerješiv problem jer izravno utječe na matematičku parlamentarnu većinu. Konkretno, sukob u SDA oslabio je većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jer su najmanje dva zastupnika prešla u novouspostavljeni Pokret demokratske akcije, a samim tim i u oporbu.

No, i bez njih parlamentarna većina bi u normalnim okolnostima mogla funkcionirati. Naravno, problem je što su odnosi između stranaka toliko poremećeni da je veliko pitanje može li se povjerenje djelomično uspostaviti prije izbora. Mnogo veći matematički problem je u Domu naroda, gdje je ionako postojala tanka parlamentarna većina.

Zapravo izglasavanje mnogih odluka ovisilo je o potpori formalno oporbenih izaslanika iz Laburističke stranke Fikreta Abdića. Prema neslužbenim najavama, već spomenutom PDA pridružit će se i neki izaslanici iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

Branitelji

U tom slučaju i međustranački dogovor o izboru policijskog neovisnoga odbora s prošlog sastanka kod predsjednika FBiH dolazi u pitanje. Nefunkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti na entitetskoj razini moglo bi imati teške posljedice jer pojedine socijalne kategorije inzistiraju na žurnom reguliranju njihova statusa.

Najsvježiji primjer su pripadnici braniteljske populacije koji su blokadama prometnica upozorili na što su sve spremni ako u Parlamentu ne budu usvojeni neki od njihovih zahtjeva. Preduvjet da se to dogodi je zakazivanje sjednica obaju domova, a o tomu trenutačno ne postoji dogovor.