Uoči pravaškog saborovanja: Željko protiv Zvonke preko Živka

Mislim da stranci trebaju novi ljudi koji će ponuditi neke nove ideje. Potrebe stranke, kao stranke, su veće, imamo mnoštvo pristupnica u Brčkom, Bosanskom Šamcu, Tuzli, Srebreniku, i to iziskuje i veći napor i posao", rekao je u intervjuu za časopis Republika predsjednik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić prije četiri mjeseca.

Ovih dana najavljuje ponovnu kandidaturu za predsjednika stranke, čiji će se izborni sabor održati 26. studenoga u Novom Travniku. Ali vrlo lako bi se moglo dogoditi da ne bude jedini kandidat. Naime, neki priželjkuju kandidaturu Živka Budimira, aktualnog predsjednika Federacije BiH. "Na samom Saboru će se moći kandidirati ako prikupi 25 posto potpisa prisutnih sabornika. Ja sam uvijek imao potporu svih podružnica. Možda nisam imao potporu nekih pojedinaca. Danas HSP BiH ima 40 podružnica, a do Sabora će ih imati 42. Kad sam ja postao predsjednik stranke, imali smo ih do 15", kazao je Jurišić ovih dana u intervjuu za Večernji list.


Među najsnažnijim pobornicima kandidature Živka Budimira je Željko Asić, HSP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH koji je mjesecima u sukobu sa predsjednikom stranke Zvonkom Jurišićem. Glavni razlog za sukob navodno je bilo kandidiranje Mate Pavkovića za direktora Elektroprivrede Herceg-Bosne. Jurišić je odustao od te kandidature, ali Asić nije od rušenja Jurišića. Da je ova minijaturna stranka u ozbiljnim problemima pokazali su i istupi Josipa Perića, potpredsjednika HSP-a i delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta prije tri mjeseca, koji je za Jurišića tada izjavio da "intelektualno nije sposoban biti vođom hrvatskog naroda".

Kandidiranjem za direktora Elektroprivrede Herceg-Bosne Nikole Krešića, brata Stjepana Krešića, HSP-ovog delegata u državnom Domu naroda, strasti su se između ovog dvojca stišale. Međutim Asić do zadnjeg nije odustajao od trećeg kandidata, Ivane Bunoze. I dok se mjesecima u HSP-u kreira razdor, najviše razloga za zadovoljstvo ponovo ima Dragan Čović i HDZ BiH.

dnevnik.ba