Umjesto rezultata, u Bruxelles nose krize

predsjednistvo

Kako je najavljeno, o aktualnoj političkoj situaciji nakon izbora i europskom putu BiH razgovarat će s visokom predstavnicom Europske komisije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini, komesarom za proširenje Johannes Hahn i predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tusk.

Jasno je, međutim, da se bh. trojac neće imati ničim pohvaliti. Osim što još nema ni naznaka formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, bh. politički lideri uz to su uspjeli proizvesti samo još više kriza i nacionalističkih tenzija. A samo u ovom mjesecu bilo ih je i previše: od proslave dana RS i diplomatskog skandala u kojem je sudjelovao sada već bivši hrvatski veleposlanik u BiH do najave SDA da će tražiti promjenu imena RS.

Što se tiče europskog puta, Vijeće ministara BiH predvođeno Denisom Zvizdićem nije odgovorilo na dodatna pitanja, donosno odgovori su već mjesecima „na prevođenju". Brojne strategije koje su uvjet za približavanje EU još čekaju na usvajanje.

Dobro, mudro, pametno

Sudeći prema jučerašnjim izjavama Komšića i Džaferovića, u Bruxellesu će opet moljakati dužnosnika EU da budu popustljiviji prema BiH.

- Mi idemo s porukom da bi bilo dobro, mudro i pametno ne samo za BiH nego i za zemlje EU da BiH dobije kandidatski status. Točno je da mi nismo onakvi kakvim bi nas možda željeli vidjeti u Bruxellesu, ali bojimo se da svaki izgubljeni dan, mjesec i godina mogu biti vrlo štetni ne po BiH nego i po cijelu regiju - rekao je Komšić.