Udar na udar: Proglašena Hrvatska samouprava II?

samouprava, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990
Hoće li netko smatrati kad govorimo o četiri federalne jedinice da se borimo za treći entitet ili kad govorimo o Hrvatskom narodnom saboru i Međužupanijskom vijeću, koji je ustavna kategorija, ne želim posebno demantirati, rekao je Čović te dodao kako ima potporu Zagreba

Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 jučer su pozvali na nepoštivanje odluka koje su donijele stranke okupljene oko platforme SDP-a.

- Imat ćemo paralelne vlasti, ali ćemo mi raditi sve po zakonu i ustavu. Nitko nema pravo pod bilo kakvim izgovorom kršiti Ustav jer je u svakom normalnom dijelu demokratskog svijeta to državni udar samo nije u Bosni i Hercegovini, rekao je
Dragan Čović.

- Vodimo računa da ni jedan potez HDZ BiH ne uradi koji nije u skladu s ustavom. Hoće li netko smatrati kad govorimo o četiri federalne jedinice da se borimo za treći entitet ili kad govorimo o Hrvatskom narodnom saboru i Međužupanijskom vijeću, koji je ustavna kategorija, ne želim posebno demantirati, rekao je Čović te dodao kako ima potporu Zagreba.

Nelegalna vlast

Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je s jučerašnje sjednice sve legitimne institucije vlasti ''od općine do razine Bosne i Hercegovine da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke''. Isto je učinio i HDZ 1990 na sjednici Središnjeg odbora.

HDZ BiH je pozivao sve županijske skupštine u Federaciji BiH, institucije vlasti Federacije BiH i Bosne i Hercegovine da na temeljima Ustava i zakona provedu i okončaju proces konstituiranja i uspostave tijela vlasti uz puno poštivanje izbornog legitimiteta i većinske političke volje sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini

- Predsjedništvo HDZ BiH osuđuje djelovanje svih političkih subjekata koji su sudjelovanjem u protuustavnom i protuzakonitom konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije BiH, objavili su iz stranke te naglasili kako je kandidiranjem i potvrđivanjem izbora Predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Vlade Federacije BiH na najgrublji način prekršen Ustav Federacije BiH, Izborni zakon Bosne i Hercegovine te pogažena temeljna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zajamčenih Ustavom.

Bez volje Hrvata

Stranke su pozvale pravosudne institucije da zaštite ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine te da procesuiraju sve one koji su zloupotrijebili položaj i ovlasti. Pozvali su i Središnje izborno povjerenstvo, Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH da ponište sve ''odluke koje su donesene na neustavan i nelegalan način''.

- Pokušaj uspostave zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH od 17. ožujka 2011. predstavlja izravan udar na ustavni poredak FBiH i BiH. Sjednica Doma naroda je sazvana nelegalno, bez certificiranih mandata od Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i bez izaslanika svih federalnih jedinica i bez većinske volje hrvatskog naroda kao suverenog i konstitutivnog, stoji u priopćenju HDZ-a 1990 izdatom nakon sjednice Središnjeg odbora stranke.
Vlast neće priznati Hrvati

Poručili su kako je vlast uspostavljena na neustavan način ne može biti legalna ni legitimna te kako tu vlast neće priznati Hrvati te da ju ne bi trebao priznati nitko ''kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine''.

- Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu svima, a prije svega bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, poručili su iz HDZ-a BiH.

Obje stranke su podržale inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog Vijeća s hrvatskom većinom.

- Pozivamo sve Hrvate u BiH na uljuđen, odlučan i svenarodni odgovor u čemu je doprinos svake osobe dragocjen, rečeno je iz HDZ-a 1990.

- Ova borba ne završava uspostavom vlasti na ustavan i zakonit način od legitimnih predstavnika naroda već cjelovitom promjenom ustava i izbornog zakona koja će izjednačiti poziciju hrvatskog naroda s druga dva naroda, stoji u priopćenju HDZ 1990.

Vlada ide dalje, poruke iz Zagreba

S druge strane, stranke okupljene oko platforme SDP-a, novoizabrani čelnici Federacije održali su  sastanak kojem je nazočio i član Predsjedništva BiH, a s kojeg je poručeno kako nova vlast nastavlja s djelovanjem. Odlučeno je kako će Vlada Federacije biti u stalnom zasjedanju.

Što se tiče podrške Zagreba,  prema pisanjima hrvatskih medija, ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH, Gordan Jandroković je u razgovorima s veleposlanicima nekih zemalja rekao kako je potez SDP-a ugrozio BiH i regiju. Predsjednik SDP-a Hrvatske, Zoran Milanović rekao je kako bi trebalo razmotriti Lagumdžijine odluke.

IZVOR: bitno.ba