FOTO  Čović: Udaljeni stavovi oko savjeta ministara

HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD, SDP BIH, Dragan Čović, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić, Mladen Bosić, sds, Dragan Čović, HDZ BiH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Milorad Dodik
Čović je na konferenciji za novinare rekao da je danas otvoren kontinuirani dijalog među strankama učesnicama sastanka koji će uključivati bilaterelalne i multilaterelne sastanke, sve do sastanka koji će 15. rujna SDP BiH organizovati u Mostaru.

Uprkos i dalje prisutnih značajnih mimoilaženja, Čović je naglasio da je danas, ipak, došlo i do značajnih približavanja stavova o popisu, vojnoj imovini i državnoj pomoći, ne želeći da precizira detalje.

Lider HDZ- 1990 Božo Ljubić ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare sastanak u Mostaru kao "početak izlaska iz pat-pozicije".

Ljubić svoj optimizam, kako kaže, zasniva na tome da su na sastanku učestvovali lideri stranaka koji imaju više od tri četvrtine preko izbornog legitimiteta građana i dvije trećine izbornog legitimiteta konstitutivnih naroda.

Lideri SNSD-a, SDS-a, dva HDZ-a, SDA i SDP-a BiH razgovarali su danas u Mostaru o formiranju izvršne vlasti u BiH. Sastanak su organizovali šefovi dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija istakao je nakon današnjeg sastanka u Mostaru da se nada da će u narednih deset dana, razgovorima lidera političkih stranaka, biti stvoreni uvjeti za stvaranje zajedničke platforme djelovanja budućeg Savjeta ministara, a samim tim i za formiranje te institucije.

Lagumdžija je rekao da su svi učesnici sastanka danas pokazali dobru volju da se razgovara o načelima rada i formiranju Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, SDP je spreman za nastavak razgovora o svim temama na kojima je danas "izvršena inventura".

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je na konferenciji za novinare da su stavovi o Savjetu ministara još udaljeni, istakavši da ta stranka i dalje smatra da mjesto predsjedavajućeg ili mjesto ministra inostranih poslova treba u ovom sazivu pripasti Bošnjacima.

On je istakao da će se lideri do novog sastanka 15. rujna u Sarajevu, raditi na detaljima pitanja o kojim su približeni stavovi - popis, vojna imovina i sistem državne pomoći.

"Atmosfera sastanka je bila sve bolja, kako je odmicao", kaže Tihić.

Srna