FOTO  U Zajedništvu se nastavljamo ustrajno boriti za bolji, ljepši, napredniji Ljubuški

Ljubuški, HDZ BiH

S nama su ovdje i naši partneri kao dio velikog projekta Hrvatskog narodnog sabora koji svima šalje poruku kroz riječi zajedništva, Hrvatima, ali i onima koji drugačije od nas vide Bosnu i Hercegovinu. Šaljemo poruke prijateljima Bošnjacima, Srbima i predstavnicima međunarodnih institucija da hrvatski narod jeste svoj na svome i tu će i ostati baštineći sve ono što je naša vrijednost koju provodimo kroz stoljeća na ovom prelijepom komadu zemlje danom od dragog Boga. Hrvatski narod zna kako će to uraditi", kazao je hrvatski član Predsjedništva i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović danas u Ljubuškom gdje je održan veliki završni skup Koalicije stranaka okupljenih oko HNS-a.

„Siguran sam da ćete znati odlučiti kada izađete na Opće izbore. Poruke koje nam upućujete ovih dana jasno o tome govore. Snažnije nego ikada, okupljeni oko HDZ-a i HNS-a, hrvatski narod je odlučio. Uz sve probleme koje ima, uz sva iskušenja koja stoje ispred nas, uz svo sivilo koje svakodnevno slušamo kroz medije, opet šaljemo poruku da moramo biti predvodnik svih dobrih procesa u BiH. Hrvatski narod je narod koji će upravo zbog svoje malobrojnosti nametnuti svoju veličinu. Nemamo luksuz koji imaju naši prijatelji Bošnjaci i Srbi u BiH, nemamo luksuz entiteta jednog i drugog, ali ćemo se izboriti za svoje mjesto i punu ustavnu jednakopravnost. Imamo jasan plan kako to napraviti i tko će to napraviti" dodao je predsjednik Čović spomenuvši kako je trebalo petnaestak godina za stabilizaciju odnosa te ispravke svega pogrešnoga što smo naslijedili kako bi danas bili u mogućnosti promišljati o stvarnim problemima.
Posebno je pozdravio branitelje uz veliku zahvalnost za njihovu žrtvu i sve što su dali da bi mi danas bili ovdje. „S ponosom kažem, upravo preko udruga naših branitelja gradimo i politiku Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora, da sve ono što jeste dostojanstvo hrvatskih branitelja i sve ono što jeste vrijednost Domovinskog rata ugradimo u sve zakone koji se donose, kako na županijskim razinama, tako i entitetima, ali i u zakonima Republike Hrvatske. To je naša politika kada su u pitanju branitelji i tu nećemo stati.

Ono što nam danas treba je sigurnost i pravna država, jer zbog toga, uz ostale probleme, naši mladi odlaze iz BiH. Izgradit ćemo pravnu državu u svakom dijelu BiH, u kojoj nijedan pojedinac, nijedna stranka i nijedan narod neće predvoditi procese protiv bilo koga, a najmanje protiv hrvatskog naroda i kriminalizirati Domovinski rat i naše branitelje. Jednako tako trebamo raditi na našem obrazovanju, kulturi i znanosti. To je nešto što treba potpuno evoluirati i potpuno izmijeniti, jer samo će to dati šansu da se mladi obrazuju i nađu svoja radna mjesta na tržištu i gospodarskoj utakmici. Iduće četiri godine moraju biti iskorak u tom pravcu" kazao je predsjednik Čović u Ljubuškom na skupu na kojem je govorio i Predrag Kožul, nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH.
„Zalažemo se za BiH ustrojenu u četiri ili više ustavno-ravnopravnih teritorijalnih jedinica s mogućnošću diskontinuiteta teritorija koje treba utemeljiti na nacionalnom i gospodarskom načinu. Čvrsto se zalažemo za načela etničkog federalizma. Ta ključna rečenica našeg programa nije pitanje izbornog programa kao što ni svih ovih sedam točaka nisu nastale za potrebe izbora. To je program HDZ-a već 30 godina koji se inovira svake četiri god u skladu s vremenom na svakom saboru HDZ-a i kao takav je dostupan javnosti i za članove stranke obvezujući. Od njega nema odustajanja niti izmjene" kazao je Kožul.

"Ovo je država i hrvatskog naroda, imamo Ustavom zajamčeno pravo pune jednakopravnosti, zajamčeno pravo konstitutivnosti u punom smislu te riječi i to na cijelom prostoru države ali i u Sarajevu.
Budućnost našeg naroda jeste Bosna i Hercegovina ali BiH na putu danas te sutra kao članica svih euroatlantskih asocijacija, odnosno moderna, demokratska država sa svim pravima i slobodama pojedinca ali i naroda" kazao je Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH te dodao kako vjeruje da u druga dva naroda postoji kritična masa koja će iznjedriti jednu stabilnu političku većinu.
"Neka nam stoga u procesu izgradnje ove države, u borbu za punu jednakopravnost zvijezda vodilja bude stoljetna žrtva našeg naroda a naša vjera, obitelj i jezik i kultura pak put s kojega nećemo nikad skrenuti", dodao je Musa.

„Kad kažemo Opći izbori, to ima prizvuk visoke, za običnog čovjeka apstraktne politike. Međutim, ovi izbori se odvijaju i na županijskoj razini. Bez obzira koliko ta politika bila visoka, ona ima izravnu refleksiju i tiče se svakog običnog čovjeka. Županije iz svojih Skupština kandidiraju zastupnike u Dom naroda, a taj Dom je, pored Predsjedništva, ključna karika u zaustavljanju svih nastojanja da se Hrvati u BiH pretvore u nacionalnu manjinu i da se dekonstitutiraju" riječi su Zdenka Ćosića, nositelja županijske liste za Skupštinu ZHŽ-a.

Večerašnji skup u Centru malih športova otvorio je domaćin Toni Kraljević, predsjednik OO HDZ BIH Ljubuški kazavši kako uzdignuta čela, ne prepotentno, nego ponosno, s ostvarenim rezultatima u proteklom razdoblju možemo doći u svako naše selo, zaselak, mjesto, svaku ulicu i svaki grad. „To nas sve obvezuje da jednakim intenzitetom nastavimo ustrajno se boriti za bolji, ljepši, napredniji Ljubuški na ponos svih nas a on to već i jeste" dodao je Kraljević.