U skupštine danas sjeda 49 zastupnika HDZ-a BiH

vlast

Naime, u svim navedenim županijama za danas su najavljene konstituirajuće sjednice skupština. U Posavskoj županiji formiranje nove zakonodavne vlasti očekuje se početkom prosinca.

Kada je riječ o ZH županiji, na konstituirajućoj sjednici bit će izabran novi predsjednik Skupštine ZHŽ-a, predsjednik kluba HDZ-a BiH te mandatar nove Vlade ZHŽ-a.

Po već uvriježenoj praksi, mjesto predsjedatelja Skupštine pripast će Ljubušaku, dok će mandatar Vlade biti iz Širokoga Brijega. Jedini kandidat za ovo mjesto je aktualni premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

Kandidati za ostale pozicije bit će poznati tek danas na samoj sjednici Skupštine, budući da je Županijski odbor HDZ-a BiH o njima raspravljao sinoć. Kada je riječ o samoj Skupštini ZH županije, kao i u ranijem sazivu, vladat će HDZ BiH.

Ova stranka osvojila je na listopadskim izborima čak 16 mandata, od ukupna 23. Izborni prag prešli su i Hrvatsko zajedništvo, HRS, HSP dr. Ante Starčević te HSP BiH.

S početkom u 11 sati očekuje se konstituirajuća sjednica Skupštine HNŽ-a. Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u novom skupštinskom sazivu HDZ BiH imat će čak 13 zastupnika.

Uz njih u skupštinskim klupama sjedit će i osam zastupnika SDA, tri zastupnika SDP-a, dva zastupnika Hrvatskog zajedništva (HDZ 1990.) i dva zastupnika SBB-a. DF i HRS osvojili su po jedan mandat u Skupštini ove županije.

Konstituirajuća sjednica Skupštine zakazana je danas i u Hercegbosanskoj županiji. U ovoj županiji HDZ BiH osvojio je osam mandata, HDZ 1990. četiri, Srpska lista tri, Hrvatska nezavisna lista tri, SDA dva, Srpska napredna stranka jednoga i Narodna stranka Radom za boljitak jednog.

Kandidati za čelne pozicije u ovim dvjema županijama bit će također poznati tek na samim sjednicama. U SB županiji HDZ BiH najvjerojatnije ide u koaliciju sa SDA.

- Kada je riječ o Skupštini i konstituiranju novog saziva, tu imamo dogovor, tako da, za sada, u izbor rukovodstva idemo sa SDA. Kada je u pitanju županijska Vlada, tu još nismo ništa dogovorili. Vjerojatno idemo sa SDA, ali ništa konkretno ne mogu reći jer ništa nije dogovoreno - istaknuo je predsjedatelj Skupštine Josip Kvasina.

Prema rezultatima listopadskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBŽ-a, SDA će imati deset, dok će isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj suradnji sa Županijskim odborom HDZ-a 1990., imati i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Večernji list BiH