FOTO  U Mostaru održan sastanak izaslanstva HDZ-a BIH i SNSD-a

Na sastanku u Mostaru bilo je riječi i o suradnji tih dviju stranaka na lokalnim izborim i zajedničkom financiranju Građanske škole u sklopu Pravoslavne crkve Mostar, čija je rekonstrukcija u tijeku.

Po riječima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, ovo je nastavak nedavnog sastanka u Banjoj Luci tzv. šestorke (SNSD, SDPBiH, SDA, HDZBiH, HDZ-a 1990 i SDS-a) kada se razgovaralo o nastavku suradnje oko ključnih pitanja, među kojima je ostalo nezavršeno pitanje slučaja "Sejdić-Finci".

"Vjerujem da ćemo do kraja travnja organizirati ponovno sastanak šestorke i riješimo i to pitanje", zaključio je Čović.

"Naša politička gledanja na pitanje vezano uz slučaj 'Sejdić-Finci' jasna su, a podržavamo i stavove HDZ-a BiH u tom pogledu", kazao je Dodik.

"SNSD želi da se implementira odluka Suda u Strazbourgu koja podrazumjeva da se uklone zastoji u pogledu diskriminacije za kategoriju ostali. Republika Srpska ostaje, a i Parlament je zaključio da se neposredno bira član predsjedništva na području Republike Srpske i da se briše riječ kojom se omogućava ekskluzivitet Srbin i stavi 1. Time omogućavamo da se kandiduju svi oni koji žele", objasnio je Dodik.

Što se tiče rješenja u Federaciji BiH, kazao je kako primarno misli da je to odnos i pitanje federalnih partnera.

"Mislimo da ključno pitanje treba da se riješi tako da se u Federaciji BiH naprave dvije izborne jedinice koje će omogućiti da se izaberu dva člana predsjedništva i da to bude autentična politička volja građana koji glasuju", kazao je Dodik, pozivajući i bošjačku političku elitu da o tome razmisli.

Kad je riječ o statusu privremeno razvojačenih vojnika Oružanih snaga BiH, Dodik smatra da je to bio pogrešan zakon i da ga treba suspednirati kako bi se stvorili uvjeti da se riješi to pitanje.

"Mi smatramo da se o ovome pitanju treba izjasniti Vijeće ministara u sljedeća dva dana, kako bismo uklonili prepreke za koncipiranje proračuna BiH", kazao je Dodik.

Kad je riječ o lokalnim izborima u gradu Mostar, Dodik je kazao kako SNSD podržava rješenja koja podrazumjevaju da Mostar u izbornom smislu bude jedinstven i da u tom kontekstu nema vještački nametnutih oblika, te da, kao stranka, podržavaju u tom smislu HDZBiH.

U vezi s idejom HDZ-a BiH i SNDS-a na obnovi Građanske škole u sklopu Pravoslavne crkve, Dodik je kazao kako su zainsteresirani za srpsku nacionalnu zajednicu na ovom području, a isto tako žele omogućiti da hrvatska i bošnjačka nacionalna zajednica bilo gdje u Republici Srpskoj nesmetano obavljaju svoje aktivnosti.

Na pitanje jesu li HDZBiH i SNSD protiv da se opći izbori održe u listopada ove godine, umjesto planiranih za 2014. godinu, Čović je kazao kako će podržati tu ideju, iako smatra kako nema smisla da se svake godine organiziraju izbori.

Na pitanje jesu li opći izbori smetnja usvajanja proračuna BiH, Dodik je kazao kako to nema nikakve veze s izborima.

"Ne možemo se nadati da poračun BiH za ovu godinu bude megalomanski, nego, svakako, restriktivan, a možemo ga usvojiti i za desetak dana", kazao je Dodik.

U izaslanstvu HDZ-a BiH danas su bili Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda, a u izaslanstvu SNSD-a Milorad Dodik i Nikola Špirić.