Tvrtko Milović se obratio hrvatskim političarima: Zar vas nije stid primati plaće i šutnjom predstavljati narod!?

Dragan Čović

Tvrtko Milović, urednik dokumentarno-suvremenog programa BHT-a komentirao je na svom Facebooku profilu medijsku hajku kojoj je izložen u posljednje vrijeme.

Njegov post prenosimo u cijelosti:

Prošao je i osmi dan herojske obrane Bosne od mučkog napada protiv dvojice fratara. Nakon angažmana desetina medija, političara i javnih ličnosti, nesretni fratri jučer su potražili utjehu na FTV i kod gradonačelnika Sarajeva.

U isto vrijeme mene (kao brutalnog napadača facebook komentarima) kontaktira nekoliko ljudi iz franjevačkog reda i katoličke crkve. Kroz opušteni razgovor, svećenici mi daju osobnu podršku i diskretno mole da kritike Majdandžiću i Markoviću ne prerastu u opću kritiku Redu i Crkvi. To ne mogu obećati jer to je sve „u pet deka“.

Tražim da se Red odredi prema slučaju. Kažu svećenici da Red, a posebno Crkva, to nikad neće uraditi. Ali, skreću mi pažnju da Majdandžiću i Markoviću nitko od braće nije dao ni podršku. Što jeste znakovito.

Jel moguće da ova dvojica imaju podršku isključivo od SDA!? Ako je moj facebook komentar tako divljački napao „bosanske franjevce samo zato što ne mrze“ zar nije očekivati da se Red sam izjasni?!

Nasuprot šutljivom Redu nalazi se čitava divizija bučnih SDA funkcionera, medija, komšića... svi oni sinkronizirano traže smjenu urednika BHRT-a.

...

Ali o tome je već sve rečeno. Ono što je mnogo zanimljivije jeste gromoglasna šutnja HDZ-a, koji sudeći prema verbalnom streljivu upućenom u mom smjeru, „stoji iza mene“.

HDZ naravno ne stoji iza mene, niti oni tako funkcioniraju.

HDZ kao stranka ustvari ne stoji iza nikoga. HDZ kao stranka i ne postoji izvan papira. Radi se o skupini pojedinaca koji zastupaju isključivo vlastite interese. To ih samo po sebi ne razlikuje od članova drugih stranaka, ali ih razlikuje nesposobnost formiranja i javnog artikuliranja vlastitog mišljenja.

Kako onda HDZ uopće funkcionira?!

Evo kako izgledaju aktivnosti jednog prosječnog visokopozicioniranog HDZ-ovca:

1. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća
2. Misno slavlje
3. Značajno klimanje glave na Čovićeve izjave
4. Ponavljanje Čovićevih izjava nakon mise ili polaganja vijenaca
5. Odmor.

Da nisam pretjerao vidi se po javnom angažmanu HDZ-ovih funkcionera. Dakle, šira, kao ni uža, hrvatska javnost u BiH nema pojma tko su ministri i zastupnici HDZ-a u federalnim i državnim organima. Hajmo se sjetiti imena ijednog zastupnika u Parlamentu FBIH!?

Sreo me nedavno jedan na ulici da mi nešto čestita. Bio sam prisiljen tražiti da se čovjek predstavi, jer nikad nisam čuo za njega. Vidjevši u mojim očima pitanje „tko si ti i čime se baviš“, lik me preduhitri odgovorom kako „nema sjednica pa nema ni aktivnosti“. Eto kako visokopozicionirani HDZ-ovci doživljavaju svoj angažman. A tisućice lijegaju.

Dok bošnjački mediji i politička elita na dnevnoj bazi provode medijske progone neistomišljenika časteći ih najodvratnijim epitetima i kvalifikacijama, ukupna hrvatska politička (i akademska) elita gromoglasno – šuti!

Uzmimo sve HDZ-ove funkcionere, njihove javne nastupe i objave na društvenim mrežama (kao najpristupačniji odnos prema javnosti) i vidjet ćemo da se oni posljednjih 10 godina ne bave apsolutno ničim važnim!

Kada je objava nekog HDZ-ovog političara pokrenula „buru reakcija“? Kada je neki od njih reagirao u svoje ime? Zar samo Dragan Čović ima mišljenje? Zar ih nije stid primati plaće i šutnjom predstavljati narod!?

Zar izjava irelevantne ali visokopozicionirane SDA političarke Melike Mahmutbegović kojom osuđuje moju „zloupotrebu slobode govora“ i zajedno sa tucetom drugih traži moju smjenu nije sjajna prilika da bilo koji HDZ političar reagira!? Eto besplatnih bodova... Al jok. Ništa.

Što bi bilo da je bilo tko od njih tražio bilo kakvu sankciju za bilo kojeg novinara zbog recenzije jedne knjige i kritike promotorima!?

...

Jednom je Drago Bojić, još jedan propali bosanski franjevac, osuo paljbu po „hrvatskim intelektualcima“ u BiH koji su se kao prodali HDZ-u. I tada me kao i sada zanimalo koga to Bojić smatra hrvatskim intelektualcima u BiH koji su se prodali HDZ-u. Ja ne vidjeh i ne čuh ni jednog.

Kronični kukavičluk HDZ-ovih funkcionera ne ogleda se samo u njihovoj prestravljenosti bilo kakvim društvenim angažmanom „radikalnijim“ od polaganja vijenaca i paljenja svijeća. Njihov kukavičluk najbolje se vidi u strahu od bilo kakvog angažmana! Ima opcija da se šuti i radi ili da se priča i ne radi. Ali HDZ-ovi funkcioneri s državne i federalne razine odlučili su se za onu endemičnu – da šute i ne rade.

Zašto!?

Zato što se boje da nešto pogrešno ne kažu, pa da ih Čović ne zaboravi u raspodjeli fotelja. A pozicije čekaju. A oni čekaju pozicije. Jer tko još živi od svog rada...

U međuvremenu, najzastupljeniji političar „iz reda hrvatskog naroda“ u HRVATSKIM medijima je, gle čuda – Željko Komšić!

Da. Komšić je taj koji puni stupce hrvatskih medija iz jednostavnog razloga – stalno nešto govori. On ima mišljenje o svemu i svaki dan se bori protiv nečeg. Nije mu mrsko reagirati ni na facebook komentar dok je divizijama HDZ-ovih dobro plaćenih funkcionera to ipak nešto ispod njihove razine.

https://www.facebook.com/srednjobosanac/posts/2349620961773890