Tužeći Ružu Tomašić Pupovac priznaje da je četnik

hrvatska EU, hsp ante starčević, Ruža Tomašić, Prošek u Hrvatskoj, Hrvatska, Ruža Tomašić, HSP dr. Ante Starčević, HDZ, Europski parlament u Briselu, sporazum o koaliciji, Ruža Tomašić, emigracija, Nedjeljom u dva, koalicija, HDZ, hsp ante starčević, Ruža Tomašić, milorad pupovac
KOJE SU TO POLITIČKE VRIJEDNOSTI UGROŽENE? - Željko Cvrtila: Tužeći Ružu Tomašić Pupovac priznaje da je četnik?

Tužeći gospođu Tomašić predsjedniku EU parlamenta za tobožnju etničku netoleranciju, Pupovac samo nastavlja niz stvarne etničke netolerancije kojom cjelokupnu srpsku zajednicu u Hrvatskoj drži taocem svog politikantstva.

U kojemu dijelu predmetne izjave Pupovac prepoznaje sebe pa se našao prozvanim? Većinski dio srpske nacionalne manjine Hrvatsku smatra svojom državom, prihvaća njene zakone i nacionalne vrijednosti, mirno u njoj živi i svojim radom doprinosi zajednici. Oni se nisu prepoznali u izjavi gospođe Tomašić niti se ta izjava odnosila na njih.

No postoje i oni koji Hrvatsku nikad nisu priznali niti će ju ikada priznati osim kao dio Velike Srbije, oni koji su na Hrvatsku izvršili oružanu agresiju, pobili na desetke tisuća Hrvata i devastirali dvije trećine hrvatskog teritorija. Usprkos tomu hrvatska država amnestirala ih je, omogućila im prava kakva nema niti jedna druga nacionalna manjina u Europi, jamči im kulturnu autonomiju i zastupnike u državnom parlamentu a oni su i dalje ugroženi i dalje potiču nacionalnu netrpeljivost koristeći sve češće retoriku kojom su prije 25 godina izazvali krvoproliće. Reakcijom na izjavu gospođe Tomašić Milorad Pupovac jasno je dao do znanja u kojem dijelu srpske nacionalne manjine pripada.

Pupovac se u svojoj tužbi poziva na temeljne europske političke vrijednosti, a koja su kao u Hrvatskoj ugrožena, ali propušta napomenuti svoju ulogu u kršenju istih tih vrijednosti.

Jedna od temeljenih političkih vrijednosti Europske unije osuda je svih totalitarnih režima, pa se primjerice proslava navodnog ustanka u Srbu pod komunističkim simbolima nikako ne uklapa u njih.

Pupovcu to očito nije problem isto kao što mu nije problem okupljanje na sličnim ideološki obojenim obljetnicama, na kojima aktivno sudjeluje držeći vatrene govore kojima u pravilu vrijeđa nacionalne osjećaje hrvatskog naroda. Okupljanja pod četničkim znakovljem koja su sve češća na teritoriju RH također ne smetaju ovom gorljivom antifašistu iako su se četnici u 2. svjetskom ratu borili na strani fašista.

Sličnim optužbama dotični se obrušio i na predsjednicu RH zbog isticanja državnih i nacionalnih simbola iako isti također spadaju u političke vrijednosti, ne samo Europske unije nego cijelog demokratskog svijeta. Treba li se Hrvatska odreći svoje kulturne i povijesne baštine kako bi se Pupovac osjećao sigurno?

Postoji li uopće država na svijetu koja svoje nacionalne simbole ističe sa strahom da se neki Pupovac ne uvrijedi?

Okupljanje predstavnika drugih nacionalnih manjina i potpisivanje nekakve deklaracije o nesnošljivosti kap je koja prelijeva čašu svake tolerancije i ozbiljno prekoračenje demokratskih okvira. Popustljivom politikom prema nacionalnim manjinama hrvatska država svoje većinsko stanovništvo dovodi do statusa građana drugog reda kakvog su imali za vrijeme komunističke diktature u bivšoj Jugoslaviji.

Krajnje je vrijeme da se Hrvatska odmakne od ideologije jugoslavenstva i uistinu se pridruži demokratskim državama koje na prvom mjestu imaju razvijenu nacionalnu svijest kao temeljnog preduvjeta nacionalnog prosperiteta. Oni kojima smeta hrvatska nacionalna država i koji svojim propalim ideologijama podrivaju njene temelje, slobodno neka potraže neku drugu državu neovisno jesu li Hrvati ili pripadaju nekoj nacionalnoj manjini.

Mr. Željko Cvrtila, istaknuti je hrvatski stručnjak s područja kriminalistike i predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku.

Izvor: Narod.hr