FOTO/VIDEO  Treba omogućiti funkcionalnost i stabilnost BiH

Marijana Petir
"Čvrsto podržavam europski put BiH i pozivam na provođenje nužnih reformi, uključujući i ustavne, koje će omogućiti potpunu funkcionalnost i stabilnost BiH te ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Za ostvarenje tog cilja treba razmotriti federalizaciju kao mogući model", rekla je Petir.

Ona je podsjetila da se temeljna ljudska i građanska prava Hrvata na dnevnoj bazi krše te su oni konstitutivan narod samo na papiru.

"Tražimo jednakopravnost svih triju naroda da mogu izabrati svoje političke predstavnike, da djeca imaju obrazovanje na njihovom materinskom jeziku, da se medijski programi emitiraju na svim trima službenim jezicima BiH", rekla je Marijana Petir.

Podsjetila je da uz političke probleme koji se moraju nadići, u BiH postoje i problemi vezani uz zaštitu okoliša i onečišćenje zraka koji izravno utječu i na hrvatske građane, posebice one u Slavonskom Brodu. "Smatram kako je napredak u ovom području bio slab te je potrebno poduzeti odlučnije korake", rekla je Petir koja je od kada je postala zastupnica u Europskom parlamentu problem zagađenja zraka iz Rafinerije Brod digla na europsku razinu te je on posao referenca i ovog izvješća.